Hva kan Facebook gjøre med bildene mine? Opphavsrett
Facebook

Vet du hva Facebook kan gjøre med bildene dine? Her får du svaret.

© shutterstock

Hva kan Facebook gjøre med bildene mine?

Eier du bildene dine etter at du har publisert dem på Facebook? Her kan du se hvordan du sikrer opphavsretten.

4. september 2020 av Martin Haverholm

Mange av oss legger ut bilder av oss selv, steder vi har vært og mat vi har spist på Facebook, slik at kjente og kjære kan følge med på hva vi gjør.

Bildene er en god måte å holde omverden oppdatert på, men er det egentlig en god idé å la Facebook ta vare på dem?

Facebook har ofte blitt kritisert for å benytte bilder som brukerne har lagt ut. Betyr det at du faktisk ikke har opphavsretten til bilder du legger ut på Facebook?

Her forsøker vi å gi en oversikt over problemet.

Kan Facebook bruke mine bilder?

Ja. For å opprette en Facebook-konto må du godta brukerbetingelsene. En del av disse går ut på at Facebook kan bruke bildene dine til bestemte formål.

De kan blant annet bruke bildene til å reklamere for firmasider du "har likt" på Facebook. Det tjener selvfølgelig selskapet på, men du blir ikke en krone rikere.

Likevel har du fortsatt opphavsretten til bildene du legger ut på Facebook. Du bør for eksempel si fra hvis noen bruker Facebook-bildene dine til å promotere noe utenfor Facebook.

Kan jeg redde bildene mine med et innlegg?

Nei. Denne bløffen dukker opp hver gang Facebook oppdaterer brukerbetingelsene. Teksten er vanligvis noe som dette: 

"Med denne uttalelsen gir jeg melding til Facebook om det er forbudt …". Deretter følger informasjon om at de nye Facebook-betingelsene ikke omfatter deg fordi du skriver innlegget.

Det stemmer selvfølgelig ikke. Hvis du ikke godtar de nye betingelsene til Facebook og vil vise at du mener alvor, er det ikke annet å gjøre enn å slette kontoen.

Kan jeg unngå at Facebook bruker bildene mine?

Både ja og nei. Så lenge bildet ditt ligger på Facebook, kan Facebook i prinsippet bruke det.

Du kan imidlertid slette et bilde fra Facebook. Da vil det bli slettet fra både Facebook-kontoen din og eventuelle delinger.

En enda sikrere måte å slette bilder på, er å slette profilen din helt. Gjør du det, er Facebook forpliktet til å slette alle opplysninger og alt de har liggende om deg på alle sine servere.

Det er likevel en liten hake. Hvis venner har delt bildet ditt på tidslinjen sin, kan andre ha kopiert det. Disse bildene blir ikke slettet automatisk. Da må du be hver enkelt om å slette bildet.

I Komputer for alle nummer 14/2020 forklarer vi hva du faktisk sier ja til når du godtar vilkårene til Gmail, Windows og Facebook.

> Lese artikkelen i Fordelssonen (krever innlogging)

Kanskje du er interessert i...