Wikipedia Offline

Selv om Wikipedia er et nettleksikon, kan du faktisk laste ned en versjon til frakoblet bruk. Det gjør nemlig russerne i stor stil akkurat nå.

Flere tusen russere laster ned Wikipedia

I Russland er programmet Kiwix blitt ekstremt populært på kort tid. Kiwix hjelper deg med å bruke Wikipedia uten internettforbindelse. En perfekt løsning ved dårlig internettforbindelse eller sensur. Vi gir deg programmet som lar deg lese Wikipedia uten internettforbindelse.

3. april 2022 av Steffen Nielsen

Bare én uke etter Russlands invasjon av Ukraina varslet de russiske myndighetene om at Wikipedia kunne bli blokkert i landet hvis nettleksikonet fortsetter å spre uriktige opplysninger om konflikten.

Denne meldingen har naturlig nok skapt bekymringer blant Russlands mange brukere av både den engelske og den russiske utgaven av det brukerredigerte leksikonet. 

For hvor skal de finne troverdig, kildesjekket informasjon om alt mellom himmel og jord hvis myndighetene gjør alvor av trusselen og stenger verdens største leksikon? 

Svaret for mange russere er: På sin egen pc!

180 000 russere har lastet ned Wikipedia

Mange russere har nemlig allerede valgt å laste ned både den russiske og den engelske versjonen av Wikipedia til sin egen datamaskin. 

Wikipedia på pc-en er mulig med Kiwix, altså en tjeneste som gjør det mulig å bruke nettleksikonet Wikipedia uten internettforbindelse. 

Ifølge Kiwix' egne statistikker er russiske Wikipedia (eller deler av leksikonet) lastet ned over 180 000 ganger i mars 2022, og ifølge mediet Slate står russiske brukere for over 40 prosent av trafikken til nettsiden der du laster ned Wikipedia-filene. 

Før krigen var tallet rundt 2 prosent.

> Les også: Myndighetene slår alarm: Dropp russiske antivirusprogrammer

Du kan også lese Wikipedia offline

Nå spør du kanskje deg selv om du virkelig kan laste ned Wikipedia til datamaskinen, og om det i det hele tatt er plass til det på en vanlig pc? 

Og det er det faktisk. 

Den russiske versjonen av Wikipedia, som tusenvis har lastet ned, er nemlig «bare» på 29 GB. Det hører med til historien at Wikipedia offline nesten utelukkende består av ren tekst og at det bare er noen få små bilder med i pakken.

Zip-filen med norsk Wikipedia fyller til sammenligning knapt 3 GB, og den kan du også laste ned via Kiwix. Den engelske versjonen av Wikipedia, som er den største versjonen, er på 82 GB.

Slik laster du ned Wikipedia

Hvis du har lyst til å laste ned f.eks. norsk Wikipedia til pc-en slik at du kan lese artikler uten internettforbindelse, er det faktisk ganske enkelt. 

Det foregår i tre enkle trinn, som vi forklarer nedenfor. 

I første omgang må du få tak i programmet Kiwix, og først deretter kan du laste ned filen som inneholder alt innholdet fra leksikonet. Til slutt kan du lese leksikonet med Kiwix.

Norsk Wikipedia er som nevnt på 3 GB, men du trenger 6 GB lagringsplass fordi det er en zip-fil som må pakkes ut underveis.

> Les også: Russiske hackere angriper ruteren din

Last først ned programmet Kiwix

I Komputer for alles Fordelssone finner du Kiwix. Gjør følgende:

 1. Gå til Kiwix i Fordelssonen
 2. Klikk på knappen Last ned.
 3. En zip-fil lastes ned til pc-en. Pakk den ut.
 4. I den utpakkede mappen navigerer du til filen Kiwix-desktop-exe og dobbeltklikker på den. 
 5. Programmet installeres og åpnes.

Last ned norsk Wikipedia

Med programmet installert kan du nå laste ned filen for norsk Wikipedia. Det skjer i nettleseren.

 1. Gå til Kiwix' nettside
 2. Finn linjen wikipedia_no_all_maxi_2022-01.zim, og venstreklikk på den
 3. En såkalt ZIM-fil på 3 GB lastes ned til datamaskinen din.
Kiwix Wikipedia dansk

Her vises dansk Wikipedia når det er lastet ned til datamaskinen ved hjelp av Kiwix.

Les Wikipedia i programmet Kiwix

Neste trinn er å laste inn ZIM-filen i Kiwix-programmet.

 1. Åpne Kiwix
 2. Klikk på Åpne fil-ikonet øverst til høyre.
 3. Finn og åpne ZIM-filen du nettopp har lastet ned.
 4. Nå åpnes norske Wikipedia i programmet som vist over, og du kan klikke deg rundt via lenkene som du kjenner fra internettversjonen.

Du kan gjerne slå av internettforbindelsen for å bekrefte at leksikonet kan brukes selv om du er frakoblet.

Kanskje du er interessert i...