Det russiske programvareselskapet Kaspersky i motvind
Kaspersky i motvind:

Vestlige myndigheter har advart mot å bruke sikkerhetsprogrammer fra russiske Kaspersky, mens selskapet selv mener det ikke er grunn til bekymring.

Myndigheter slår alarm: Dropp russisk antivirusprogram

Russiske Kaspersky står bak flere sikkerhetsprogrammer, men krigen i Ukraina har gjort at det nå er oppstått tvil om det er trygt å bruke Kasperskys programvare.

Det russiske sikkerhetsselskapet Kaspersky Lab har i mange år levert sikkerhetsprogrammer som for eksempel antivirus og anti-utpressingsvirus til datamaskiner og smarttelefoner.

Hos Komputer for alle har vi tidligere anbefalt flere Kaspersky-programmer som beskytter deg mot hackere og virus, og derfor har du kanskje selv et av Kasperskys programmer installert på enhetene dine.

Men nå er det krig i Ukraina – en krig som Russland startet – og det har fått flere Kaspersky-kunder, inkludert Komputer for alles lesere, til å stille spørsmålstegn ved de russiske sikkerhetsprogrammene.

LES OGSÅ: Se opp for falske innsamlinger til Ukraina

Er det sikkert å bruke Kasperskys programmer?

For er det trygt å bruke russisk sikkerhetsprogramvare i disse tider? 

Svaret er nei hvis du spør de tyske myndighetene, som onsdag advarte mot nettopp Kasperskys programmer.

Ifølge tyskerne utgjør programmene nemlig en risiko for et hackerangrep fra russisk side. Kaspersky selv mener det ikke er noen grunn til bekymring.

LES OGSÅ: Ekspertene: Slik lager du et perfekt passord

Myndighetene anbefaler alternative programmer

Det er de tyske cybermyndighetene BSI, Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik, som har advart mot å bruke Kasperskys programmer. Advarselen kommer i kjølvannet av den russiske invasjonen av Ukraina.

Ifølge tyskerne kan samtlige russiske it-virksomheter bli tvunget til å utføre hackerangrep mot NATO-land – mot deres vilje, vel å merke.

BSI nevner ikke spesifikke problemer med Kasperskys programmer, men de vurderer at risikoen for angrep via den russiske programvaren er alvorlig.

De tyske myndighetene, BSI, anbefaler i stedet å skifte ut programmer fra Kaspersky med andre alternativer. 

Komplett og sikker sikkerhetspakke

Men hvilke sikkerhetsprogrammer bør du bruke? 

Komputer for alle har satt sammen en komplett sikkerhetspakke som beskytter pc-en mot alt fra virus til utpressingsvirus. 

Sikkerhetspakken er nettopp blitt oppdatert, og den består av åtte gode og sikre programmer som til sammen gir deg optimal beskyttelse av pc-en din – uten at det koster en formue. 

> Last ned Komputer for alles Sikkerhetspakke her

Svar fra Kaspersky: Ingen beviser

Tyske myndigheter mener at Kaspersky-programmene utgjør en potensiell alvorlig risiko for hackerangrep, men den oppfatningen deler ikke Eugene Kaspersky, som er mannen bak selskapet med samme navn.

I et lengre, åpent brev til de tyske myndighetene skriver Eugene Kaspersky blant annet:

«Ingen beviser for Kasperskys bruk eller misbruk til ondsinnede formål er noensinne blitt oppdaget eller påvist i virksomhetens 25 år lange historie til tross for utallige forsøk på å gjøre nettopp det», skriver Eugene Kaspersky.

Likevel er tyske myndigheter og pc-brukere bekymret for å ha Kasperskys sikkerhetspakke installert.

Bekymringene er imidlertid Eugene Kaspersky oppsatt på å få løst på en «objektiv, teknisk og ærlig måte», som det lyder i det åpne brevet.

LES OGSÅ: Her er den beste pc-sikkerheten akkurat nå

Kanskje du er interessert i...