Last ned gratis bilder fra nettet
Gratis bilder

Du kan ikke bruke andres bilder uten videre, men det finnes nettsteder der du kan laste ned gratis bilder helt lovlig. 

Her kan du laste ned gratis bilder som du kan bruke overalt

Hvis du trenger et bilde, en grafikk eller et kreativt videoklipp, kan du enkelt finne det gratis på nettet. Du må bare sørge for at du har de riktige rettighetene. Her er tre tjenester som gir deg gratis bilder uten opphavsrett.

24. juli 2023 av Louise Olesen

Er du ute etter det perfekte bildet til en invitasjon, en nettside, en festsang eller lignende, er det fristende å gjøre et raskt Google-søk og bare "låne" et bilde fra nettet.

Vær forsiktig med det.

Du risikerer nemlig å måtte betale dyrt for bildet hvis du ikke har kontroll på rettighetene. Fotografen har rett til å sende deg en regning, og den kan bli høy avhengig av hva du har brukt bildet til.

Heldigvis finnes det sider på nettet der du kan laste ned alle slags bilder lovlig og gratis og bruke dem som du selv vil.

Vi har funnet tre av de beste tjenestene for gratis bilder på nettet, men først får du et lynkurs i opphavsrett. 

Hvilke bilder kan jeg bruke?

Du kan ikke bruke andres bilder uten tillatelse. Fotografen eller kunstneren har rettighetene til sine egne bilder. Avhengig av hva du ønsker å bruke bildet til, kan du få eller kjøpe retten til å bruke det – hvis de samtykker.

Kunstneren kan også velge å dele bilder via ulike nettjenester.

Da deles bildene som regel under de såkalte Creative Commons-vilkårene, noe som betyr at du kan laste ned og bruke bildene på måter som er nærmere spesifisert. Noen krever for eksempel at du oppgir fotografens navn, mens andre ikke tillater at du endrer bildet eller bruker det til kommersielle formål.

Noen fotografer gir helt avkall på opphavsretten. Dette kalles CC0 (Creative Commons Zero), og da kan du bruke bildene fritt. Slike bilder finner du på ulike bildedatabaser på nettet.

Bildene i databasene kalles stock photos, og noen tjenester er gratis, mens andre krever betaling.

Her er tre bildedatabaser der du kan laste ned opphavsrettsfrie bilder gratis. 

Last ned gratis bilder fra pixabay.com
Pixabay.com:

En av de mest populære sidene for nedlasting av gratis bilder, er Pixabay.

1. Pixabay.com

Pixabay.com har i skrivende stund mer enn halvannen million gratis bilder, og det kommer hele tiden nye. På Pixabay deler profesjonelle fotografer bilder, videoer og grafikk som du kan få tilgang til og laste ned gratis.

Bildene er høyoppløst, og du kan bruke dem gratis til både kommersielle og ikke-kommersielle formål.

Pixabay støtter 26 ulike språk, også norsk, slik at du kan søke etter det perfekte bildet med norske ord og begreper. Det er bare å skrive det du vil søke etter, som "solnedgang", i feltet øverst, og velge blant royaltyfrie bilder i søkeresultatet.

Du behøver ikke å opprette en konto eller registrere deg på pixabay.com, men muligheten er der, og du kan laste ned flere gratis bilder hvis du logger inn. 

> Gå til pixabay.com her

> Les også: Bildebehandling med gratisversjon av Photoshop

Last ned gratis bilder fra unsplash.com
Unsplash:

På Unsplash finner du vakre bilder, ofte i en litt mer elegant og fotografisk stil enn på andre stockphoto-sider. 

2. Unsplash

På Unsplash laster både profesjonelle fotografer og amatører opp bilder som du kan glede deg over.

Du finner alt fra klassiske, arrangerte sjangerbilder til vakre og kreative bilder av landskap og solnedganger. Du kan bruke bildene som du vil, også kommersielt, og du må ikke kreditere fotografen, selv om det er god tone å gjøre det.

Unsplash er på engelsk, så du må skrive inn engelske ord og begreper når du søker. Vær oppmerksom på at bilder merket med Unsplash+ ikke er gratis, men en del av betalingsversjonen.

Du kan registrere deg som bruker på Unsplash, men det gir ikke større utvalg. Til gjengjeld kan du dele dine egne bilder på plattformen.

> Gå til unsplash.com her

> Les også: Slik bytter du bilde på låseskjermen i Windows (og får 25 gratis bilder)

Last ned gratis bilder fra pexels.com
Pexels.com:

Pexels.com byr på over en million royaltyfrie bilder som du kan laste ned gratis.

3. Pexels.com

Pexels.com ligner veldig på Pixabay. Du gjør et søk og finner et bilde, som du kan laste ned gratis.

På pexels.com finner du også videoklipp, og du kan søke på norsk.

Vær oppmerksom på at det finnes bilder fra andre nettsteder som du må betale for å bruke. Du bør imidlertid få mange gratis alternativer så lenge søket ditt ikke er for snevert.

Også her kan du opprette en profil, men du får ikke noe større utvalg hvis du logger inn.

> Gå til pexels.com her

> Les også: Smart verktøy fjerner bakgrunnen i bildene

Hva med gratisbilder på Google?

Du kan finne gratis bilder uten opphavsrett på Google. Du må bare filtrere søkeresultatene for å finne de riktige rettighetene.

Gå til google.com og skriv inn det du leter etter. Klikk deretter på Bilder for å se bilderesultater. Under søkefeltet kan du nå klikke på Verktøy og velge Creative Commons-lisens.

Du står fritt til å bruke bildene som nå vises.

Her kan du også filtrere på blant annet størrelse. Det er smart, ettersom mange bilder på nettet er i svært lav kvalitet, slik at de for eksempel ikke egner seg for utskrift. 

> Les også: Slik bruker du et bilde som bakgrunn på pc-skjermen

Gratisbilder på Google med Creative Commons
Google:

Hvis du vil bruke bilder fra Google, må du forsikre deg om at de er delt under Creative Commons-lisensen. Du kan ikke bare bruke andres bilder uten å be om tillatelse og uten å betale for det. 

Lag dine egne gratisbilder med KI

Du kan også lage bildene selv ved hjelp av kunstig intelligens. 

Her anbefaler vi tjenesten Dall-E, der du kan skrive inn ord og termer i søkefeltet, så skaper den kunstige intelligensen bilder basert på dette. Her kan du lese mer om hvordan du gjør det med Dall-E.

Du har også en tilsvarende mulighet i nettleseren Edge. Det er kanskje litt lettere, siden du allerede har Edge installert på pc-en. Her du hvordan du lager KI-bilder i Edge.

Kanskje du er interessert i...