Med RSS får du en liste over nyheter fra nettsider du følger, og du får dermed full kontroll over det du vil lese.
RSS-strømmer:

Med RSS får du en liste over nyheter fra nettsider du følger, og du får dermed full kontroll over det du vil lese. 

Abonner på favorittsidene dine i Chrome

Snart får Google Chrome en ny funksjon som gjør det enkelt å få nyhetsoppdateringer fra favorittsidene dine uten at du må besøke sidene.

5. september 2022 av Henning Dadkhah Rasmussen

Du har garantert noen nettsider som du sjekker jevnlig for å se om det har skjedd noe siden sist.

Snart trenger du ikke besøke disse nettsidene. Du kan bare få beskjed direkte i nettleseren når det er nytt innhold på favorittsidene dine.

Med den nye funksjonen i Google Chrome samler du sidene dine på ett sted i en RSS-strøm slik at du slipper å åpne ti forskjellige sider.

I stedet får du en smart oversikt over de sidene du selv har valgt.

Les også: Slik bruker du utvidelser i Chrome

Hva er RSS?

RSS er en genial teknologi som gjør det mulig å abonnere på nytt innhold fra forskjellige nettsider i én felles meny. Her ser du om det er noe nytt, og så åpner du bare nettsiden for å lese videre.

Det betyr blant annet at du kan få en rask oversikt over de siste nyhetene hvis du abonnerer på forskjellige nyhetssider, og du slipper dermed å besøke hvert medies nettside hver gang du vil se om det er skjedd noe nytt.

Hvis en nyhet fanger interessen din, kan du klikke på lenken i RSS-strømmen og lese hele historien på den aktuelle nettsiden.

RSS står for «Really Simple Syndication», og det kan enklest beskrives som et digitalt bokmerke. En nettside leverer en RSS-strøm som du kan lese med en RSS-leser, og det er nettopp en slik leser du nå kan få i Chrome. 

Som å ha din egen nyhetstjeneste

I prinsippet fungerer RSS litt som nyhetsstrømmen på Facebook, nyhetstjenester som Samsungs Upday eller startsiden i Edge eller Chrome. 

Den store forskjellen er at det er du som bestemmer hva strømmen skal bestå av, ikke sosiale nettverksalgoritmer eller smale økonomiske interesser. 

De utvalgte nyhetene er altså kun basert på de sidene du følger, og er ikke basert på det du tidligere har klikket på i Google, på Facebook og andre steder. 

En slik tjeneste har du faktisk allerede i Windows. Den beskriver vi i artikkelen: «Se alle nyhetene dine direkte fra skrivebordet i Windows»

Funksjonen er på vei til Chrome-nettleseren

I fjor oppdaterte Google Chrome-nettleseren på Android-telefoner med en RSS-leser, men som må aktiveres i de eksperimentelle innstillingene.

Det gjør du ved å skrive inn Chrome://flags i adresselinjen og trykke på Enter. 

Nå er den neste store oppdateringen til Chrome-versjonen på pc klar til testing hos utviklerne, og her har entusiaster oppdaget at RSS-leseren er inkludert i pc-versjonen.

Helt konkret er RSS-funksjonen oppdaget i koden til ChromeOS 106.

Funksjonene som oppdages i Chromes utviklingsversjoner dukker som regel også opp i den ferdige oppdateringen til Chrome. Så vi kan regne med at det dukker opp en RSS-leser i en kommende oppdatering.

Få også siste nytt fra Komputer for alle

Her i Komputer for alle har vi også en RSS-strøm som du kan bruke med den nye funksjonen i Chrome.

Skriv inn eller kopier følgende adresse til RSS-leseren:

https://komputer.dk/feed

Deretter vil du få beskjed i nettleseren når det er nye artikler tilgjengelige på nettsiden vår.

Det fungerer også med alle andre RSS-lesere på telefon eller pc.

> Les også: Slik unngår du irriterende varsler på mobiltelefonen

Du kan også følge nyhetene i Komputer for alle ved å skrive inn https://komputer.no/feed når du skal legge til en ny RSS-strøm.
Komputer for alle:

Du kan også følge nyhetene i Komputer for alle ved å skrive inn https://komputer.no/feed når du skal legge til en ny RSS-strøm.

Kanskje du er interessert i...