Gravstøtte med Internet Explorer-logo
Internet Explorer

Microsoft har bestemt seg for å avslutte Internet Explorer.

© Shutterstock

Nekrolog: Internet Explorer er død, 26 år gammel

For flere hundre millioner mennesker har Internet Explorer vært vinduet til Internett i mer enn et kvart århundre, men nå er det slutt.

Nettleseren ble født 26. august 1995. Internet Explorer kom til verden da World Wide Web ennå var ung og Internett fortsatt var ukjent terreng for de fleste.

For mange databrukere på slutten av 1990-tallet bidro Internet Explorer til å definere hvordan vi så Internett. Et dobbeltklikk på den blå e-en og verden lå åpen foran oss på dataskjermen.

Men nå er det altså slutt. Microsoft har avsluttet støtten for den tidligere så populære nettleseren, og de lojale brukerne som er igjen vil bli møtt av popup-vinduer som oppfordrer dem til å bytte til etterfølgeren Edge. Edge har innebygd kompatibilitetsmodus, slik at du fortsatt kan se nettsidene som i Internet Explorer.

Snart vil Internet Explorer bli fjernet fra Windows av sikkerhetsgrunner som en del av en oppdatering.

Slik så Internet Explorer 1.0 ut i 1995.

Første versjon av Internet Explorer kom i 1995

Da Internet Explorer ble lansert i 1995, var Netscape kongen av nettlesere. Microsoft hadde undervurdert Internetts gjennomslagskraft og nølte med å introdusere en nettleser.

Microsoft brukte det allestedsnærværende Windows til å sikre at Internet Explorer var nettleseren som ble brukt av Windows som standard. Internet Explorer ble sendt ut som en del av en tilleggspakke til Windows 95, og da var Netscapes dager som ledende nettleser talte. I løpet av kort tid var Internet Explorer fullstendig dominerende.

I 2003 toppet Internet Explorer sin popularitet, da ca. 95 prosent av alle nettbrukere brukte denne nettleseren. Den gangen het konkurrentene Netscape og Firefox. I dag er brukerandelen til Internet Explorer så liten at nettleseren i statistikkene havner i kategorien «andre».

> Se en morsom animasjon om 28 års nettleserhistorie.

Microsoft blir saksøkt for monopolvirksomhet

Den enorme populariteten rundt årtusenskiftet førte til at de amerikanske monopolmyndighetene saksøkte Microsoft for å ha utnyttet Windows dominerende markedsposisjon til å fjerne nettleserkonkurrentene sine.

Bill Gates gjorde ingen god figur under rettssaken, og selv dommeren måtte le litt av Microsoft-gründerens forbløffende dårlige hukommelse da Gates gjentatte ganger sa: «Det husker jeg ikke.»

Etter en ankesak og et forlik i 2001 endte saken med at Microsoft kunne fortsette stort sett som før, og myndighetene i flere amerikanske delstater protesterte og kalte utfallet en «liten smekk over fingrene».

Chrome vant nettleserkrigen mot Internet Explorer

Til syvende og sist spilte det ingen stor rolle. I 2008 lanserte søkemotoren Google sin egen nettleser kalt Chrome.

Chrome var rask og hadde smarte funksjoner som faner og synkronisering av bokmerker og internetthistorikk. Siden den gang har Chrome tatt over Internet Explorers dominans, og Microsoft har faktisk basert koden for Edge-nettleseren på den samme åpne kildekoden som ligger til grunn for Googles Chrome.

Les også: Derfor trenger du Microsofts nye nettleser

For mange av oss var Internet Explorer rammen rundt de første opplevelsene våre på Internett. Og selv om Internet Explorer kanskje er død eller døden nær, lever koden videre i Edges Internet Explorer-kompatibilitetsmodus. Ære være minnet.

Kanskje du er interessert i...