Siden Internetts spede begynnelse i 1994 har det vært en intens kamp mellom en rekke berømte nettlesere.

Siden Internetts spede begynnelse i 1994 har det vært en intens kamp mellom en rekke berømte nettlesere.

28 år med intens nettleserkrig

En fantastisk video viser hvordan ulike nettlesere har konkurrert om vår gunst siden 1993. Finn ut mer om de mest populære nettleserne på under seks minutter.

Nylig kunne Apple meddele at selskapets nettleser Safari hadde rundet en milliard brukere

Dermed ble nok en milepæl passert i denne nettleserkrigen, som har vart siden Internett først dukket opp i 1994. I snart 30 år har store selskaper og små outsidere kjempet for å få oss til å velge nettopp deres nettleser som det viktigste verktøyet når vi surfer på nettet.

Mosaic, Netscape, Internet Explorer og Chrome

Opprinnelig var Mosaic den ledende nettleseren (husker du den?), men førsteplassen ble raskt overtatt av Netscape.

Netscape måtte imidlertid raskt se seg slått av Microsofts Internet Explorer, mens Google Chrome har tronet som den suverent ledende nettleseren de siste 10 årene.

Les også: Edge-nettleseren øker i popularitet

Fantastisk video forteller nettleserens historie

Du lurer kanskje på hvor andre kjente nettlesere som Opera, Firefox, Edge og Apples Safari hører hjemme i denne historien? De er alle gode og stabile nettlesere, men de har aldri klart å innta førsteplassen i kampen om nettsurfernes hjerter.

Svaret på nettlesernes skjebner finner du i et mesterverk av en video som er lagt ut på YouTube av brukeren Captain Gizmo. Videoen er en seks minutters flott grafisk gjennomgang av alle markedsandelene til de store nettleserne over tid. Fra 1993 og helt frem til i dag.

Det høres kanskje ikke så spennende ut, men det er faktisk en fascinerende grafikk som imponerte oss, og som du også bør nyte i sin helhet.

Les også: Tre gode grunner til å bytte til Edge

Browser war

I 2012 var Internet Explorer den dominerende nettleseren. Men dette skulle snart endre seg. 

© Captain Gizmo

Animasjonen ovenfor viser en kort videosnutt av det dramatiske øyeblikket i 2012 da Google Chrome halte kraftig innpå nettleseren som lenge hadde hatt ledertrøyen – nemlig Internet Explorer.

Videoen inneholder også store mengder historiske fakta, slik at du får et inntrykk av hvorfor noen nettlesere falt til bunns og andre føyk til topps.

Les også: Nå er det enkelt å bytte standard nettleser i Windows

Se videoen Most Popular Desktop Browsers 1993-2022 i sin helhet her (på engelsk):

Dagens situasjon i nettleserkrigen

I dag er Google Chrome fortsatt den ledende nettleseren, og det er ikke noe som umiddelbart tyder på at dette vil endre seg de neste årene. 

Microsoft Edge blir stadig mer populær, men det har hovedsakelig vært på bekostning av nettleseren Firefox. Chrome brukes på mer enn 66 prosent av alle datamaskiner, mens Edge, Safari og Firefox ligger på rundt 10 prosent hver. 

Se de nyeste tallene hos GlobalStats her.

Kanskje du er interessert i...