Det ligger store penger i klikkene dine når du er på nettet. Derfor bruker alle de store selskapene penger og energi på å spore atferden din – og hvor du klikker.
Når du for eksempel ser en annonse eller leser en nyhet på Facebook og klikker deg videre inn på en nettside, vil Facebook gjerne fortelle eieren av nettstedet at du kommer fra deres tjeneste, slik at de kan ta seg betalt for det. Til ulempe for personvernet ditt.
Fjerner alle overflødige data
Den avslørende atferden kan du nå slippe hvis du laster ned den nyeste versjonen 102 av nettleseren Firefox.
Mozilla, som står bak Firefox, har nemlig lansert en ny sikkerhetsfunksjon som heter «Query Parameter Stripping».
Det betyr ganske enkelt at alle opplysninger som står etter en nettsides adresse (URL) fjernes før du sendes videre inn på nettsiden.
Klikker du f.eks. på en lenke på Facebook, settes det vanligvis inn en rekke tegn etter adressen som starter med «?fbclick» – f.eks. «?fbclid=IwAR4HesRZLT-f.eks.hh3nZ7WKsOpaiFzsg4nH0K4WLRHw1h467GdRjaLilWbLs».
De tilfeldige tegnene gir opplysninger om den aktuelle økten din på Facebook før du klikket videre til f.eks. en annonsør.
Les også: Mozilla Firefox beskytter personvernet ditt på nettet

Når du vanligvis klikker på en lenke på Facebook, legges det til en lang streng i adressen, som du kan se her. Den forteller eieren av nettstedet hvor du har klikket på lenken.
Slik slår du på funksjonen
Hvis du også vil ha tilgang til den nye og forbedrede beskyttelsen, må du aller først laste ned den nyeste versjonen av Firefox – eller oppdatere den nåværende versjonen til versjon 102.
Deretter må du kontrollere at funksjonen er slått på i nettleseren slik:

Åpne innstillingene i Firefox, klikk på Personvern og sikkerhet og velg beskyttelsen Striks.

Skriv inn about:config i adressefeltet og tast Enter. Rull nå ned til innstillingen «privacy.query_stripping.enabled.pbmode» og kontroller at den er satt til True. Du er nå beskyttet mot sporing.