Edge er død – lenge leve Edge
EDGE

Nettleseren som opprinnelig skulle erstatte Internet Explorer, fikk aldri den mottakelsen Microsoft hadde håpet på.

Microsoft Edge er død – lenge leve Edge

Den opprinnelige versjonen av nettleseren Edge, som ble lansert sammen med Windows 10, blir ikke lenger oppdatert. Prøver du å bruke den, får du en vennlig påminnelse.

10. mars 2021 var en skjellsettende dag i Windows-sammenheng. Det var nemlig den siste dagen for den opprinnelige Microsoft Edge, den ambisiøse etterfølgeren til Internet Explorer.

Etter denne datoen kommer det ikke flere oppdateringer til Edge-versjonen som opprinnelig ble lansert sammen med Windows 10.

Velger du likevel å bruke den, utsetter du både deg selv og pc-en for fare, i og med at Microsoft ikke lenger tetter eventuelle sikkerhetshull.

Du får en advarsel på skjermen

Hvis du prøver å åpne den opprinnelige versjonen av Edge, vil du få en påminnelse om at nettleseren ikke lenger blir oppdatert, og at du bør laste ned den nye Edge-versjonen i stedet. 

Microsoft lukker den gamle Edge
Bytt til ny Edge

Meldingen fra Edge forteller at nettleseren ikke lenger støttes og forslår at du i stedet laster ned den nye versjonen av Edge.

Slo aldri gjennom

Da Microsoft lanserte nettleseren Edge sammen med Windows 10 i 2015, var det en erkjennelse av at det ikke lenger var noe poeng å lappe på Internet Explorer.

Internet Explorer var tung og ustabil, mens nettleseren Edge var enkel og elegant å jobbe med.

Den ble likevel ikke ble så utbredt som Microsoft hadde håpet. Årsaken var hovedsakelig at det var få utvidelser til den, og at den ikke virket med vanlige teknologier som Java og SilverLight.

I 2019 lanserte Microsoft derfor en helt ny versjon av Edge basert på Chomium, den samme kjernen som Google-nettleseren Chrome er bygd rundt.


Det betyr at du kan laste ned mengder av utvidelser og til og med bruke utvidelsene som finnes til Chrome.

Sjekk at du har den nyeste Edge

Hvis du allerede har den nye Chromium-baserte Edge på pc-en, trenger du ikke bekymre deg.

Åpne menyen under de tre prikkene øverst i høyre hjørne av Edge, bla ned til Hjelp og tilbakemeldinger og velg Om Microsoft Edge.

Hvis versjonen har et tall som starter med 89, kan du være sikker på at du allerede har en ny versjon av nettleseren installert.

Oppdater Edge til Chromium-basert Edge
Oppdater

89.0.774.54 er den nyeste versjonen av den Chromium-baserte Edge.

Snart blir Edge fjernet helt

Microsoft har allerede meddelt at med oppdateringene som kommer 13. april, blir den opprinnelige Edge-nettleseren automatisk fjernet fra pc-en.

Før den tid anbefaler vi at du har den nye utgaven lastet ned og har lagd en snarvei til den på oppgavelinjen, slik at du ikke starter den gamle ved en feiltakelse.

Det er imidlertid ikke farlig å ha den opprinnelige Edge liggende på pc-en så lenge du ikke bruker den til å besøke hjemmesider.

> Du kan laste ned den nye utgave av Edge her

Kanskje du er interessert i...