Flere blir infisert av nettleserutvidelser

Selv om nettleserutvidelser er smarte, finnes det også mange råtne egg. 

© Shutterstock

Pass på: Stadig flere blir lurt av nettleserutvidelser

Det kan virke smart og praktisk, men du må være oppmerksom når du installerer små utvidelser i nettleseren ettersom de kan inneholde skadevare.

2. september 2022 av Niklas Ernst

I moderne nettlesere som Edge, Chrome og Firefox er et av de smarteste verktøyene såkalte utvidelser, som gjør det mulig å legge til ekstra funksjonalitet i nettleseren.

Det kan for eksempel være et PDF-verktøy, slik at du kan redigere PDF-filer direkte i nettleseren, eller en utvidelse som gjør det enklere å merke og oversette tekst.

LES OGSÅ: Slik bruker du utvidelser i Chrome

Derfor blir også utvidelsene stadig mer populære, og stadig flere installerer dem i nettleseren på datamaskinen. 

Det er imidlertid ikke uten risiko du installerer de smarte utvidelsene i nettleseren. Det viser nemlig en ny oversikt fra sikkerhetsselskapet Kaspersky.

Her fremgår det at hele 1,3 millioner mennesker i første halvdel av 2022 har opplevd at utvidelser ikke var det de ga seg ut for, men i stedet utgjorde en sikkerhetsrisiko.

Ifølge Kaspersky er det snakk om en stigning i forhold til i fjor. 1,3 millioner er ifølge sikkerhetsselskapet mer enn 70 % av personene som opplevde det samme – i hele 2021.

Kan gi reklame og låse filene dine

Kaspersky skriver videre at den typiske trusselen ved de falske utvidelsene er såkalt adware. Altså skjult programvare som er laget for å bombardere deg og datamaskinen din med irriterende og forstyrrende reklamer i nettleseren og på datamaskinen.

LES OGSÅ: Populær nettleserutvidelse rammet av skadevare

Utvidelsene kan imidlertid også romme andre og mer alvorlige sikkerhetstrusler, for eksempel skadevare og utpressingsvirus som kan infisere datamaskinen med virus, stjele betalingsinformasjon eller låse filer og gjøre dem ubrukelige.

Mange vet ikke at utvidelsene kan være infiserte, og vil derfor installere dem i nettleseren sin. 

Selv Google har problemer med å oppdage de farlige utvidelsene. Google fjernet for eksempel 106 skadelige utvidelser fra Chrome Web Store i 2020, men ikke før de var lastet ned 32 millioner ganger.

Slik unngår du farlige utvidelser

Den enkleste måten du kan unngå å installere skadelige utvidelser i nettleseren på, er å begrense antall utvidelser du laster ned. 

Du bør altså kun installere det aller mest nødvendige.

LES OGSÅ: Google Chrome er ikke så privat som du tror

Dessuten bør du kun installere utvidelser til nettleseren fra utviklere du stoler på. Enten fordi du kjenner utvikleren, for eksempel Google, Microsoft eller Adobe, eller fordi du ser mange og positive anmeldelser av appen, og utvidelsen virker seriøs og ekte.

Dessuten bør du alltid beskytte datamaskinen med sikkerhetsprogrammene våre, som du finner i Sikkerhetspakken

Kanskje du er interessert i...