Godta informasjonskapslene enkelt med Consent-O-Matic

Nettleserutvidelsen Consent-O-Matic svarer automatisk på de irriterende popup-ene om informasjonskapsler slik at du slipper.

© Consent-O-Matic

Slipp irriterende meldinger om informasjonskapsler

Forskere fra universitetet i Århus har utviklet nettleserutvidelsen Consent-O-Matic, som sparer deg for tid ved automatisk å svare på popup-er om informasjonskapsler.

Forskere fra universitetet i Århus har utviklet en nettleserutvidelse som automatisk svarer på popup-ene om informasjonskapsler.

Nettleserutvidelsen Consent-O-Matic har allerede 22 000 testbrukere over hele verden.

Erfaringene viser at den tiden som går med til å svare på alle godkjenningsmeldingene om informasjonskapsler på ulike nettsider, ofte flere ganger om dagen, drastisk kan minskes ved å installere utvidelsen.

> Les alt om informasjonskapsler her

Utvidelsen sparer deg for tid og arbeid

Vi har brukt Consent-O-Matic i noen dager, og det er uten tvil den mest effektive stoppeklossen for de påtrengende popup-ene vi har testet. Utvidelsen teller selv hvor mange popup-er den klikker på, og så langt har vi sluppet 167 popup-er på mindre enn én uke.

Ifølge forskerne bak Consent-O-Matic bruker 90 prosent av alle popup-er såkalte «dark patterns». Det vil si en form for design som prøver å lure deg til å gi samtykke til bruk av data mot din vilje. Det kan for eksempel skje ved å farge knappen du skal trykke på for å avvise informasjonskapsler lysegrå, slik at det ser ut som om du ikke kan klikke på den.

De fire programmererne bak Consent-O-Matic
Consent-O-Matic

Programmererne bak Consent-O-Matic. Fra venstre er det Rolf Bagge og Janus Bager Kristensen, lektor Clemens Nylandsted Klokmose og adjunkt Midas Nouwens.

© Sebastian Knudsen / Instituttet for datalogi

Slik fungerer Consent-O-Matic

Når du installerer Consent-O-Matic, må du oppgi hvilke typer av datainnsamling du vil tillate. Alt er slått av som standard.

Data samles for eksempel inn av nettsteder til bruk i forbindelse med annonsering, atferdsovervåkning eller personlig tilpasning.

Når du besøker et nettsted mens Consent-O-Matic er aktivert, registrerer nettleserutvidelsen om det finnes en godkjennings-popup og klikker automatisk på de riktige knappene basert på valgene dine.

Les også: Google Chrome er ikke så privat som du tror

Fungerer Consent-O-Matic på alle nettsider?

Mange nettsider bruker de samme popup-ene. Mange nettsider bruker de samme to popup-ene, forteller forskerne bak nettleserutvidelsen.

Consent-O-Matic fungerer i øyeblikket på rundt 50 ulike popup-er. Det kan imidlertid finnes popup-er som nettleserutvidelsen ennå ikke kan gjenkjenne og svare på.

«Måten det fungerer på er at vi manuelt analyserer en pop-up for å se hvordan den er designet, og så skriver vi koden for at utvidelsen skal kunne klikke på de riktige knappene og avmerkingsboksene», forklarer lektor Clemens Nylandsted Klokmose, som er en av programmererne bak Consent-O-Matic, og han fortsetter:

«Noen ganger kan et nettsted ha gjort ting annerledes, og i så fall vil vi alltid forsøke å sende inn de mest personvernbevarende innstillingene. Hvis et nettsted bruker en popup som vi ikke har sett før, vil ikke Consent-O-Matic registrere den. Men brukeren kan varsle oss om den aktuelle nettsiden slik at vi kan legge den til.»

Consent-O-Matic er helt gratis. Du kan laste ned Consent-O-Matic til Chrome her.

Hvis du bruker Firefox, kan du laste ned Consent-O-Matic her.

Kanskje du er interessert i...