En robotbil kjører over månens overflate
Nettverk på månen:

Nokias 4G-nettverk skal blant annet brukes til å styre forskjellige utstyr på månen.

© Nokia

Derfor vil Nokia installere Internett på månen

Nokia samarbeider med NASA om å sette opp et 4G-nettverk på månen allerede i løpet av 2023. Men hvorfor skal det være Internett på månen? Det forklarer vi her.

Allerede i år vil Nokia bygge det første 4G-nettverket på månen. 

Det finske selskapet samarbeider med NASA i forberedelsene til den amerikanske romorganisasjonens prosjekt som skal sende mennesker til månen igjen. 

Det er over 50 år siden astronauten Gene Cernan var det hittil siste mennesket som sto på månens overflate. Flere land jobber imidlertid med at det igjen skal gå mennesker på månen, og alt tyder på at USA kommer først.

I 2024 er planen at de første fire astronautene skal fly til månens sørpol. Før det skal mange forberedelser gjennomføres, og en av dem er etableringen av et trådløst nettverk på månen. 

Det er her Nokia kommer inn i bildet.

> Les også: Nå kan du koble deg til nettet med Starlinks satellitter i rommet

I videoen nedenfor kan du se Nokias presentasjonsvideo av det kommende oppdraget.

Oppskyting allerede i 2023

I løpet av 2023 starter NASA det ubemannede oppdraget IM-2. En del av oppdraget er å installere et trådløst datanettverk ved hjelp av Nokias teknologi. Det er den samme LTE/4G-teknologien som også brukes til å levere trådløst nettverk til telefonen din her på jorden.

Det vil også være innebygd 4G-utstyr i robotbilen Nova-C, som er med på oppdraget. 

Mens den kjører rundt på månens overflate, er planen at den skal kommunisere med landingsmodulen via Nokias 4G-nettverk. Landingsmodulen kan da videresende video og målinger til NASA her på jorden via en radioforbindelse.

Planen er at IM-2-oppdraget skal iverksettes i løpet av andre halvdel av 2023. Utstyret sendes opp med en Falcon 9-rakett fra Elon Musks romselskap, SpaceX.

> Les også: ChatGPT: Prøv chatroboten som alle snakker om

Hva er Artemis-prosjektet?

Artemis er et romprogram fra den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA som har som mål å sende mennesker tilbake til månen og etablere en permanent base der.

Hovedmålet er å lande de første menneskene på månen siden Apollo-programmet i 1972, i tillegg til å utføre forskning, teknologiutvikling og forberedelse til fremtidige bemannede romoppdrag, for eksempel et planlagt bemannet oppdrag til Mars.

Artemis omfatter både bemannede og ubemannede oppdrag. De ubemannede oppdragene skal teste ulike systemer, inkludert Orion-romfartøyet – NASAs neste generasjons bemannede romfartøy – og Space Launch System (SLS), som er en kraftig rakett som skal brukes til å transportere astronauter og last til månen og andre destinasjoner i rommet.

Orion er konstruert for å bistå besetninger i opptil 21 dager i rommet, og det kan transportere opptil fire astronauter om gangen.

Kanskje du er interessert i...