ChatGPT er en ny og ganske avansert kunstig intelligens i form av en chatbot som du kan skrive til, og så skriver den det du ber den om.
Og spør du ChatGPT om hvem den er, får du følgende svar:
«Min oppgave er å hjelpe folk med å svare på spørsmål og løse problemer ved å generere meningsfull og relevant tekst basert på innspillene jeg mottar. Jeg er ikke en fysisk enhet, men et dataprogram som er utviklet for å simulere menneskelig samtale.»
Og det stemmer ganske bra.
På Internett de siste dagene er det dukket opp flere eksempler på hva ChatGPT er i stand til, bl.a. å skrive portretter, analyser, juridiske dokumenter, kode og svare på alle mulige spørsmål.
I denne artikkelen forklarer vi hvordan ChatGPT fungerer og hvordan du selv kan prøve ChatGBT. Til slutt får du noen eksempler fra Twitter.
Hva er ChatGPT?
Kort fortalt er ChatGPT en kunstig intelligens i form av en algoritme som søker på Internett etter informasjon og setter sammen informasjonen i komplekse og nyanserte svar på spørsmålene du stiller den.
Dermed føles det mer som å skrive og kommunisere med et menneske enn med en robot.
LES OGSÅ: DALL·E 2: Slik lager du bilder av tekst ved hjelp av kunstig intelligens
Du kan stille roboten konkrete spørsmål, føre en samtale med den eller be den skrive en tekst.
Du kan for eksempel be den skrive en historie som inneholder bestemte karakterer eller handlingsforløp. Eller du kan be den skrive en analyserende tekst om ett lands forhold til et annet med bestemte fokusområder. Eller skrive et portrett av en kjent personlighet.
Du kan også be den skrive i en bestemt tone, f.eks. sarkastisk, humoristisk eller akademisk.
Du må forestille deg at du snakker med et noenlunde intelligent menneske som har hele Googles indeksering av Internett tilgjengelig i hjernen.

Her har vi bedt roboten beskrive Hitler med maks. 100 ord. Deretter ber vi om den sarkastiske versjonen og den aggressive versjonen, og alle versjonene blir klare på et øyeblikk.
© Komputer for alle / ChatGPTHvordan fungerer ChatGPT?
ChatGPT er en prototype av kunstig intelligens utviklet av selskapet OpenAI, som blant annet Elon Musk – mannen som står bak Tesla og SpaceX – var med på å stifte.
LES OGSÅ: Kunstig intelligens inntar scenen
ChatGPT fungerer dels ved hjelp av maskinlæring og dels ved hjelp av store mengder treningsdata.
Maskinlæring betyr at datamaskinen (ChatGPT) lærer å forstå stadig flere sammenhenger, forutsigelser og mønstre i store datasett, og hele tiden lærer og dermed svarer mer naturlig.
I tillegg er datamaskinen også trent i store mengder kjent data av folkene bak ChatGPT, slik at datamaskinen lærer hvordan dataene skal håndteres. Dermed er datamaskinen altså i stand til å analysere og svare på spørsmål på en måte som virker naturlig og nærmest menneskelig.
Roboten kan ikke svare på aktuelle temaer fordi datasettet bare går frem til 2021. Den kan altså ikke forklare krigen mellom Russland og Ukraina eller fortelle deg om været i dag.
Er det farlig å bruke ChatGPT?
For den enkelte er det ikke farlig å bruke ChatGPT og lignende verktøy som bruker kunstig intelligens. Men enkelte eksperter og fagpersoner har stilt spørsmålstegn ved hva denne typen verktøy har av betydning for samfunnet vårt.
LES OGSÅ: Nytt verktøy gir gamle bilder nytt liv
For eksempel har den kanadiske forretningsmannen og tech-skribenten Paul Kedrosky kalt ChatGPT for et «virus som er sluppet løs» i et intervju med TechCrunch.
Han peker for eksempel på at et verktøy som ChatGPT vil gjøre det enkelt for studenter å plagiere og få verktøyet til å skrive oppgavene for dem, og at den kunstige intelligensen dessuten ikke akkrediterer eller betaler for dataene den bruker.
ChatGPT kan utnyttes av svindlere
Andre har påpekt at ChatGPT kan brukes til å skrive feilfrie svindelmeldinger, skrive kode til skadevareangrep samt reprodusere stereotypiske, rasistiske eller sexistiske strukturer i samfunnet vårt på grunn av bias – altså misvisende eller en forutinntatthet i dataene som brukes.
LES OGSÅ: Kunstig intelligens avslører sannheten om The Beatles
OpenAI er naturligvis oppmerksomme på begrensningene og farene ved å slippe løs en så kraftig kunstig intelligens til fri benyttelse, og de har allerede innført begrensninger i hvordan datamaskinen fungerer.
OpenAI arbeider for eksempel med en metode for å sette inn et digitalt vannmerke i tekst som er datagenerert, slik at den blir lettere å gjenkjenne.

Her har roboten skrevet et dikt om en datamaskin. Her har vi stilt spørsmålet på engelsk, men du kan også spørre på norsk og få norske svar.
© Komputer for alle / ChatGPTHvordan kan jeg prøve ChatGPT?
Alle kan prøve ChatGPT og dets mange muligheter. I øyeblikket er chatroboten i en såkalt «research preview», det vil si en slags betamodus der produktet kan prøves gratis.
Senere vil det sannsynligvis koste penger, akkurat som OpenAIs bildegenerator, Dall-E 2, der du får et gitt antall bilder gratis hver måned og deretter må betale hvis du vil ha flere.
LES OGSÅ: DALL·E mini: Derfor deles disse merkelige bildene om og om igjen
Hvis du vil prøve ChatGPT, klikker du på denne lenken for å komme til OpenAIs nettside, der du finner ChatGPT-verktøyet.
Her må du opprette en bruker, for eksempel med Google-kontoen din. Deretter kan du begynne å kommunisere med den kunstige intelligensen og stille den all verdens spørsmål eller gi den oppgaver.
Siden det er mange som vil prøve ChatGPT, kan du på nåværende tidspunkt oppleve at det er ventetid for å komme i kontakt med roboten. Vår opplevelse er at du ikke må vente i mer enn 5–10 minutter, men det kan naturligvis variere.
Det er som sagt snakk om en betaversjon, og testen vår av verktøyet viser også at du må lese tekstene med et snev av kildekritikk. Du kan risikere graverende feil, men resultatene er likevel imponerende.
Mange morsomme og tankevekkende eksempler
Det er mange som allerede har prøvd chatroboten ChatGPT, og mange har delt resultatene i sosiale medier, slik som på Twitter.
Nedenfor er noen av de morsomme, skremmende og tankevekkende eksemplene vi er kommet over: