Sikkerhetshull i Wi-Fi

Hackerne oppdager hele tiden nye sikkerhetshull – men produsentene klarer dessverre ikke alltid å lukke dem. 

© Shutterstock

Mange sikkerhetshull i rutere blir aldri utbedret

Selv om sikkerhetshull i nettverksrutere er en direkte tilgangsmulighet for hackere og IT-kriminelle, så etterlates de ofte vidåpne, viser en ny undersøkelse.

23. juni 2022 av Niklas Ernst

Det er ganske alvorlig når sikkerhetshull oppdages i rutere. Et sikkerhetshull er en åpen invitasjon til dem som vil ha tilgang til datamaskinen, dataene og filene dine.

LES OGSÅ: Russiske hackere angriper ruteren din

Derfor er det viktig at hullene lukkes så raskt som mulig, noe som vanligvis skjer med en programvare- eller fastvareoppdatering som produsentene sender ut til ruterne.

Men ofte kommer det ingen oppdateringer, viser en ny undersøkelse som sikkerhetsselskapet Kaspersky står bak.

Hvert tredje sikkerhetshull lukkes ikke

Undersøkelsen er basert på data fra National Vulnerability Database (NVD), som jobber med å kartlegge såkalte sikkerhetshendelser og sårbarheter.

LES OGSÅ: Gjør hjemmet helt sikkert

NVD har registrert totalt 506 sårbarheter i 2021, og av disse 506 sårbarhetene er 87 beskrevet som alvorlige eller kritiske ettersom de kan gi fremmede tilgang til ditt eller bedriftens nettverk.

Av de 87 kritiske sårbarhetene som National Vulnerability Database registrerte i 2021, ble bare 43,7 % (39) utbedret med en oppdatering.

29,9 % av sårbarhetene ble imidlertid aldri utbedret av produsentene, og de sendte heller ikke ut advarsler om hullene. For 26,4 % av sårbarhetene advarte produsentene om sårbarhetene, men sendte ikke ut en utbedring eller oppdatering.

Gjør ruteren så sikker som mulig

Det er derfor viktig at du sikrer ruteren din best mulig ettersom du ikke alltid kan stole på at produsentene lukker eventuelle sikkerhetshull.

LES OGSÅ: Sjekk om UPnP gjør ruteren din sårbar

Du bør i utgangspunktet endre passordet slik at ruteren ikke har det passordet den ble levert med. Deretter bør du oppdatere fastvaren hvis det finnes tilgjengelige oppdateringer til ruteren. Dermed reduserer du risikoen for sikkerhetshull. 

Når du skal endre passordet og oppdatere fastvaren, må du gå til ruterens innstillinger. Dette gjør du ved å åpne nettleseren og skrive inn enten 192.168.0.1 eller 192.168.1.1 i adressefeltet.

LES OGSÅ: Derfor er nettverket ditt usikkert

Hvis ingen av disse IP-adressene fungerer, må du se i håndboken for ruteren eller prøve Googles modellnummer på ruteren for å finne standard IP-adresse.

Deretter logger du på ruteren og endrer de ulike innstillingene.

Kanskje du er interessert i...