Trådløst nettverk – Smarthome

I dag er mange elektronikkprodukter i hjemmet koblet til internett. Det utgjør en betydelig sikkerhetsrisiko, ifølge ny rapport.

© Shutterstock

Derfor er hjemmenettverket usikkert

I dag kobles langt flere enheter enn datamaskiner og mobiler til hjemmenettverket, og alt fra kjøleskap til tv-bokser kan svekke sikkerheten på nettverket, ifølge ny rapport.

11. april 2019 av Mathias Alsted Lund Flinck

Hver dag kobles stadig flere nye, mer eller mindre smarte enheter, fra høyttalere til kjøleskap, til trådløse hjemmenettverk. Produktene kan gjøre livet lettere, smartere eller mer underholdende, men de kan også være en sikkerhetsrisiko. 

Vi har blitt vant til å installere sikkerhetsprogrammer på mobilen og pc-en. Som regel husker vi også å oppdatere disse enhetene, men når var sist gang du oppdaterte kjøleskapet, overvåkingskameraet, termostaten og ruteren? 

Mange tenker ikke over at også disse enhetene fra tid til annen må oppdateres. Det blir ikke bedre av at mange nøyer seg med standardpassordene fra fabrikken og dermed lar døren stå på vidt gap for eventuelle hackere, advarer selskapet F-Secure i en ny rapport kalt IoT Threats. 

Økende trussel mot smartprodukter

I 2018 økte antall trusler mot smartprodukter for hjemmebruk. Truslene utnytter en rekke sårbarheter som svake passord og manglende oppdateringer til å infisere nettverk. 

Det gjør det blant annet mulig for kriminelle å omdirigere besøk på hjemmesider, slik at du havner på en falsk side der du blir lurt til å oppgi følsomme opplysninger – for eksempel betalingsinformasjon.

> Les også: Slik får du bedre trådløst nettverk helt gratis

Slik beskytter du enhetene

Ifølge F-Secure bør du først og fremst gå til administrasjonssiden for ruteren, som du finner ved hjelp av veiledningen til denne – hvis du vil rette opp sårbarhetene. Der kan du blant annet oppdatere ruterens fastvare ("firmware") og få oversikt over tilkoblede enheter.

Deretter bør du sjekke regelmessig om det er mulig å oppdatere fastvaren for tilkoblede enheter. Det gjør du som regel i operativsystemet/brukerflaten for de respektive enhetene, oftest under innstillinger.

Til slutt bør du bruke egne, unike passord til enhetene, for eksempel ruteren, der det er mulig. Unngå for all del standardpassordene fra fabrikken.

> Her ser du hvordan du får et sikkert passord ved hjelp av et passordprogram

> Les hele rapporten her.

Kanskje du er interessert i...