5G i hele Norge i 2023
5G

Det raske 5G-nettverket sprer seg raskt over landet

© Shutterstock

Stadig flere i Norge får 5G-dekning

Det mye omtalte 5G-mobilnettet sprer seg over landet, men hvordan fungerer det, og bør du kjøpe ny telefon?

31. august 2020 av Martin Lorentsen

Det har vært sagt mye om 5G de siste par årene. Noen er redde for stråling, men det er det ingen grunn til. Strålingen er faktisk lavere enn for 3G og 4G. Andre tror på konspirasjonsteorier, men de fleste gleder seg over de nye mulighetene som følger med det lynraske mobilnettet.

5G er altså femte generasjons mobilt nettverk og byr på langt høyere hastigheter og kapasitet enn det som er mulig med dagens 4G-nettverk. Telenor oppgir 10 ganger så høy hastighet som dagens norske 4G-nett, som allerede er blant verdens beste. 5G er imidlertid kompatibelt med 4G eller LTE, så det korte svaret på om du behøver å kjøpe ny telefon er nei; er du fornøyd med dagens hastigheter og tjenester, kan du fortsette å bruke 4G-telefonen i overskuelig fremtid.

Potensialet til 5G ligger først og fremst innen sektorer som transport, industri og ikke minst i helsesektoren, der overføringshastigheten er høy nok til å foreta for eksempel fjernkirurgi. Også teknologier som utvidet virkelighet (AR) og virtuell virkelighet (VR) vil ta et langt steg fremover takket være båndbredden og hastigheten i 5G-standarden. Det vil trolig også åpne seg bruksområder som det er vanskelig å forestille seg i dag. For deg som privat bruker, vil du oppleve at det går mye raskere å laste ned for eksempel en film til telefonen, og du kan strømme innhold i høyere oppløsning enn du kan i dag.

Skal du ha glede av mulighetene med 5G-standarden, må du derimot investere i ny mobil.

Les test av: OnePlus 8 PRO er en av mobilene som støtter 5G

5G krever ny smarttelefon

I skrivende stund leverer Huawei, Samsung, Sony, Nokia og Motorola smarttelefoner med 5G. Sverger du til Apple-produkter, må du derimot vente litt til, men bare til lanseringen av høstens iPhone-modeller. Nye iPhone-modeller lanseres som regel i september, men nå tyder de nyeste ryktene på at årets modeller først blir presentert 12. oktober.

LES OGSÅ: Ny supertelefon fra Samsung

Hvor god er dekningen?

Både Telenor og Telia har kommet godt i gang med utrullingen av 5G. En oversikt over områder med 5G-dekning fra Telenor finner du her. Telia åpnet 5G i Lillestrøm og deler av Groruddalen i Oslo i mai, og 20. august fikk også Trondheim 5G-dekning fra selskapet. Ifølge selskapet vil de ha bygget ut 5G-nettet i hele landet innen utgangen av 2023.


LES OGSÅ: Omfattende test avslører om 5G er farlig

Kanskje du er interessert i...