5G – når kommer 5G?

5G blir for øyeblikket testet i mange større europeiske byer.

Stor test: 5G er ganske ufarlig

Det har vært en del uro rundt den nye 5G-teknologien, men nå viser de første testene at det ikke er grunn til bekymring. 5G er ikke farligere enn 3G og 4G.

Utrullingen av 5G er et tema som har ført til mye diskusjon mellom talsmenn for den nye teknologien og dem som er skeptiske. Derimot har det vært lite fakta om den lynraske nye mobilstandarden.

I mellomtiden har 5G vært testet i 16 forskjellige områder i 10 større byer i England, og nå foreligger de første resultatene. 

Strålingen fra 5G er ikke kraftigere enn fra 3G og 4G

Det er den britiske telemyndigheten Ofcom som har offentliggjort resultatene, og de viser at strålingen fra 5G bare ligger på 0,039 prosent av tillatte grenseverdier. Den er kort sagt uskadelig.

Undersøkelsene viser også at strålingen fra 5G faktisk er mindre enn fra både 3G og 4G, som vi allerede har levd med i årevis.

> Les også: Så raskt blir fremtidens internett

Test av 5G i Lillestrøm

I Norge er utrullingen av det nye telenettet i full gang. Både Telia og Telenor har testet mindre pilotanlegg.

Telia er først ute med 5G for kommersielle brukere. Innen slutten av mars skal de ha satt opp 50 basestasjoner i Lillestrøm. 

For Telenor blir Trondheim den første byen med 5G. De har ennå ikke kommet med en konkret dato, men også de har lovet at det vil skje i løpet av 2020.

Under kan du se hvor 5G er plassert på det elektromagnetiske spektret.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

5G-nettverk på et elektromagnetisk spektrum

Her kan du se hvor 5G-mobiltelefoni er plassert på det elektromagnetiske spekteret. Strålingen helt til høyre er skadelig for mennesker.

Masse motstand på Facebook

På Facebook er det mange grupper og sider for motstandere av 5G-teknologien. De frykter at strålene kan forårsake alt fra kreft til det nye koronaviruset.

Foreløpige undersøkelser viser at de har ingenting å frykte, og som det britiske helsedirektoratet påpeker i den nylig avlagte rapporten, har frekvensene som benyttes til 5G allerede vært i bruk i årevis. 

Hva er 5G?

5G er femte generasjons mobilnett og vil gi muligheter for svært stabil kommunikasjon. Hastigheten er opptil 100 ganger raskere enn dagens 4G-nett og det vil kunne håndtere mange flere brukere og enheter.

Utrullingen av 5G åpner også for flere og nye forretningsområder. Det kan for eksempel være:

  • Automatisering og robotteknologi innen landbruk-, industri- og helsesektoren
  • Avansert kommunikasjon mellom kjøretøy innen transportsektoren, blant annet førerløse biler
  • Energisektoren med blant annet smart nett med avlesing av målere og styring av strømnettet. 
  • Smarte byer

Kilde: Energistyrelsen i Danmark

Kanskje du er interessert i...