Treklosser med tall og bokstaver som markerer overgangen fra Wi-Fi 6 til Wi-Fi 7.
Wi-Fi 7:

TP-Link er først ute med produkter som bruker den kommende Wi-Fi 7-standarden.

© Shutterstock

Tjuvstart: Nå kommer de første ruterne med Wi-Fi 7

Allerede før den nye trådløse standarden Wi-Fi 7 er ferdig utviklet, kan vi nå kjøpe de første produktene som bruker standarden.

23. januar 2023 av Morten Skeldal Østergaard

Vi har knapt vent oss til trådløse nettverk med Wi-Fi 6 og Wi-Fi 6E før neste trådløse nettverksteknologi er på vei.

Wi-Fi 7, som den nye standarden heter, er sannsynligvis helt ferdig utviklet først i 2024, men de første produktene kommer allerede i første kvartal av 2023 – altså snart.

> Les også: Wi-Fi 7: Ny trådløs standard er mer enn dobbelt så rask

TP-Link tjuvstarter med Wi-Fi 7

Det er nettverksprodusenten TP-Link som er raskest ute av startgropa, og selskapet presenterer en rekke Wi-Fi 7-produkter.

Det er blant annet et mesh-sett med navnet Deco BE85, der flere enheter samarbeider om å dekke hjemmet med trådløst nettverk. I tillegg til trippelnettverk har settet et trådløst nettverk på 22 gigabit/sekund. Det finnes også to 10 gigabitporter til kabelnettverk og to porter til 5 gigabit.

> Les også: Hva er et mesh-nettverk?

Det kommer en serie på tre frittstående TP-Link-rutere med trådløse hastigheter fra 9 til 19 gigabit/sekund.

Ruteren TP-Link Archer BE800
TP-Link Archer BE800:

TP-Links nye ruter kan overføre data med opptil 19 gigabit i sekundet fordelt på de tre frekvensbåndene som ruteren bruker.

© TP-Link

Utvid rekkevidden på nettverket

Hvis du ikke er helt fornøyd med rekkevidden til den nye Wi-Fi 7-ruteren, kan du utvide nettverket med den nye rekkeviddeforlengeren RE550BE.

> Les også: Slik får du bedre internettforbindelse med en forlenger

Alle de nye TP-Link-produktene bruker selskapets sikkerhetsprogramvare HomeShield 3.0. HomeShield har blant annet reklameblokkering og forsvar mot angrep på nettverket fra Internett.

Det er ennå ingen eksakt dato for når de kommende Wi-Fi 7-produktene kan kjøpes.

Du kan se TP-Links presentasjon (på engelsk) av de nye Wi-Fi 7-produktene i videoen nedenfor.

Hva kan vi vente oss av Wi-Fi 7?

Wi-Fi 7 vil gi et markant løft av hastigheten i forhold til Wi-Fi 6 og 6E. Teoretisk sett kan Wi-Fi 7 gi en hastighet som er 4,8 ganger bedre enn Wi-Fi 6. 

Samtidig reduseres latenstiden. Det er tiden som går før det faktisk oppstår en forbindelse med nettverket slik at dataoverføringen kan begynne.

Du får imidlertid bare full effekt av Wi-Fi 7 når både ruteren og datamaskinene, telefonene og andre enheter du kobler til, er kompatible med den nye standarden. Det er altså ikke nok å oppgradere til en Wi-Fi 7-ruter hvis du vil ha det lynraske internettet. 

> Les mer i den store oversiktsartikkelen om Wi-Fi 7 her

Kanskje du er interessert i...