Gå på nettet når du flyr
Internett på fly:

Hvis det er opp til EU-kommisjonen, skal du i fremtiden kunne gå på nettet når du flyr.

EU vil gi deg Internett på flyturen

Heretter blir det enklere å gå på nettet når du flyr. Det lover EU-kommisjonen, som vil sikre de nødvendige frekvensene som skal gi oss fullt Internett i luften.

6. desember 2022 av Steffen Nielsen

«Jeg skriver til deg når vi har landet.»

Flyet er et av de få stedene der vi må unnvære vårt kjære Internett. Eller ta en velfortjent pause fra det. Alt etter temperament.

Så lenge vi er i lufta duger dataabonnementet vårt nemlig ikke. Og de flyselskapene som tilbyr wifi tar seg vanligvis godt betalt for det. 

De fleste av oss lever derfor med en internettpause når vi er ute og flyr.

EU vil sikre Internett i flyene

Nå tyder det imidlertid på at internettforbindelsen i 10 kilometers høyde blir allemannseie. 

EU-kommisjonen har varslet at de vil arbeide for å innføre 5G-nettet i europeiske fly. Dette gjøres ved å reservere de nødvendige frekvensene.

I en pressemelding med EU-kommisæren for det indre markedet, Thierry Breton, som avsender opplyses det nemlig at passasjerer på EU-fly skal kunne bruke mobiltelefonens kapasitet og funksjoner fullt ut.

Slik fungerer Internett på fly

Nå spør du kanskje hvordan det kan ha seg at et fly kan levere wifi som du må betale for å koble telefonen til, når du ikke kan bruke dataforbindelsen på den samme telefonen?

Dette er fordi flyet har sitt eget wifi-nettverk. 

Vanligvis sitter det en antenne under flyet. Med den kobler flyet seg til Internett fra sendemaster eller, når flyet er over vann, fra satellitter i kretsløp rundt jorden. Herfra sendes internettsignalene videre via en såkalt picocelle, som er en slags repeater som leverer forbindelse til et begrenset geografisk område, f.eks. et fly.

Les også: Fly trygt på ferie med batterier i håndbagasjen.

Flyets kommunikasjonssystemer bruker det samme lukkede nettverket. På den måten sikrer flyselskapet at signalene fra passasjerenes mobilbruk ikke forstyrrer systemene, som jo ellers er en risiko når for eksempel mobiltelefoner kobler seg til vanlige dataforbindelser.

picocelle

En picocelle fra internettleverandøren GoGo, som leverer Internett til fly i Canada og USA. Utstyret på flyet kobler seg til over 200 jordantenner som GoGo har satt opp i Nord-Amerika. 

© Matti Blume, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

EU: 5G i lufta

EUs initiativ er en kraftig utvidelse av mulighetene til å gå på nettet, som visse flyselskaper allerede tilbyr. 

Innovasjonen består i sikring av nye frekvenser slik at det fremover kan leveres 5G-forbindelse til flypassasjerene.

De betyr potensielt en lynrask internettforbindelse i flyet.

Les også: Få svar på alle spørsmål du har om 5G her

Lignende tiltak i USA droppet

Spørsmålet er imidlertid om flyselskaper overhodet er interessert i passasjerer som sitter med nesen begravd i telefonen under hele reisen. 

Et lignende forslag bre droppet i USA i 2020, da både piloter og annet flypersonale gjorde kraftig motstand. Det skjedde med henvisning til flyets sikkerhet.

Hvis vi skal være helt ærlige, er det kanskje også bedre at sidemannen i flyet ikke har mulighet til å føre timelange Skype-samtaler mens vi prøver å få en liten lur.

Les også: EU-regler kan hindre salget av 8K-tv-er

Kanskje du er interessert i...