Her kan du se hvordan du bytter ruter
Ruter:

Nøler du med å skifte ut ruteren fordi du er redd for at de digitale enhetene dine ikke kan finne nettforbindelsen etterpå? Da får du et godt tips her.

Slik bytter du ruteren enkelt

Hvis du har internettproblemer, kan løsningen være en ny ruter. Her kan du se hvordan du enkelt bytter ut ruteren uten at alt utstyret mister nettforbindelsen.

9. juli 2023 av Niklas Ernst

Nettforbindelsen hjemme skal bare fungere uten for mye hodebry. Stabile og raske hastigheter, god dekning og minimalt med avbrudd.

Men virkeligheten kan være noe ganske annet. 

Vi har alle opplevd at wifi-forbindelsen plutselig er treg, ikke fungerer eller at det er steder i hjemmet som rett og slett ikke har dekning.

LES OGSÅ: Hva er wifi?

Årsakene til en langsom eller problematisk nettforbindelse kan være mange.

Det kan for eksempel være at ruteren er plassert feil i hjemmet, at fastvaren ikke er oppdatert eller at du bruker feil frekvens på utstyret.

LES OGSÅ: 5 gode tips til raskere internettforbindelse.

Bytt til en raskere ruter

Men problemet kan også være at du har en gammel ruter. 

Det kan for eksempel være problematisk hvis ruteren din ikke støtter de nye og raske standardene som Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E, og den helt nye og lynraske Wi-Fi 7-standarden.

LES OGSÅ: Hva er Wi-Fi 7, og hvor raskt er det?

En gammel ruter kan også skape problemer hvis du har mange enheter koblet til nettverket ditt, for eksempel lamper, spillkonsoller, overvåkningskameraer, termostater og lignende apparater, som alle er koblet til nettet og dermed bruker hele båndbredden.

Derfor kan den eneste løsningen i noen tilfeller være at du bytter ruter. 

Dette er vanligvis en god løsning hvis ruteren din er fem år eller eldre.

I magasinet Komputer for alle nummer 12/2023 kan du lese vår test av fire raske rutere som kan gi deg optimalt trådløst internett i hele huset. Les hele testen her.

Slik bytter du ruteren

Men det kan være vanskelig å bytte ruter, for hva med alle enhetene du har koblet til hjemmenettverket ditt, og som du nå skal koble til på nytt – og hvilken frekvens skal de nå kobles til?

Heldigvis trenger det ikke være vanskelig å bytte ut ruteren. 

Husk bare at den nye ruteren skal ha samme navn og passord som den gamle.  

Følger du veiledningen vår nedenfor, bør apparatene dine automatisk koble seg til den nye ruteren og deretter koble seg til det nye nettverket.

  1. Begynn med å skrive ned navnet og passordet til ditt nåværende nettverk. Hvis du ikke har endret dette, finner du vanligvis både navn og passord på et lite klistremerke på ruteren din.
  2. Installer nå den nye ruteren i samsvar med produsentens anvisninger.
  3. Når du skal skrive inn et navn og en passord til den nye ruteren, må du sørge for at dette er nøyaktig det samme som på den gamle.
  4. Koble fra den gamle ruteren.
  5. Nå skal alle tilkoblede enheter automatisk kobles til nettet via den nye ruteren. 

I Komputer for alle tester vi jevnlig rutere i forskjellige prisklasser. Du kan lese alle våre anmeldelser av rutere i Testsonen her

I magasinet Komputer for alle nummer 18/2022 publiserte vi en stor artikkel om hvordan du får det beste trådløse internettet i hele boligen. Du kan lese artikkelen her. 

I magasinet Komputer for alle nummer 12/2023 kan du lese vår test av fire raske rutere som kan gi deg optimalt trådløst internett i hele huset. Les hele testen her.

Kanskje du er interessert i...