Handle på tilbud Cyber Monday i Norge
Cyber Monday

Cyber Monday er dagen du kan spare penger når du handler på nettet. 

Hva er Cyber Monday?

Cyber Monday er enda en handledag vi har importert fra USA. Hva bør du være spesielt oppmerksom på denne dagen? Vi gir deg svaret.

18. november 2022 av Redaksjonen


Det er ikke så mange år siden januarsalget var det helt store. Etter jul var det utsalg og penger å spare på alt fra klær og sko til elektronikk og dataspill.

I dag er det ingen grunn til å vente til etter jul. I november står tilbudsdagene i kø. Nå kan du gjøre noen kupp på relativt nye handledager som Black Friday, Singles Day og Cyber Monday. 

Singles Day, som alltid er 11. november, er et kinesisk fenomen, mens Black Friday og Cyber Monday er handledager vi har adoptert fra USA.

> Les også: Hva er Black Friday? Les dette før du handler

Cyber Monday foregår på nettet

Cyber Monday var opprinnelig nettbutikkenes svar på Black Friday. Tidligere var Black Friday forbeholdt fysiske butikker, og derfor ville også nettbutikkene ha sin egen tilbudsdag.

I dag er grensene visket ut, og både nettbutikker og fysiske butikker har tilbud på både Black Friday og Cyber Monday.

Cyber Monday er fremdeles størst på nettet, og ofte kan det være penger å spare nettopp i dag.

Som med alle typer salg er det imidlertid på utgående modeller og restpartier du får de største rabattene. Likevel kan du være heldig å spare noen kroner på en ny mobil eller pc.

Cyber Monday: Dette bør du være spesielt oppmerksom på

Fordi Cyber Monday foregår på nettet, er det et par ting du bør sjekke før du trykker på kjøpknappen.

Hver år dukker det opp falske nettbutikker i forbindelse med Black Friday og Cyber Monday. De avslører du som regel ved å være spesielt oppmerksom på språket. Er det påfallende mange stave- eller språkfeil på siden, betyr som regel det at avsenderen har brukt Google Oversetter eller lignende. Da bør du tenke deg om før du handler.

Du bør også sjekke hvor siden hører hjemme. Den informasjonen er det som regel vanskelig eller umulig å finne hvis det er snakk om en falsk nettbutikk.

Nettbutikkens hjemland har også betydning for den endelige prisen. Det kan bli lagt til norsk merverdiavgift og toll hvis varen sendes fra utlandet. Her er det lett å bli lurt. Nettsiden kan nemlig godt være på norsk, men nettbutikken kan likevel ha adresse i utlandet. Vi anbefaler at du leser mer om dette på nettsiden til Tolldirektoratet.

Det sikreste er å holde seg til nettbutikker som her er merket "Trygg e-Handel". Det er en godkjenningsordning for nettbutikker. Merket forteller at nettsiden forholder seg til norsk lovverk for e-handel og tilsvarende internasjonale godkjenningsordninger. 

Godkjenningsmerket finner du som regel nederst på en nettside sammen med informasjon om firmaet:

Cyber Monday Norge

Gode råd til Cyber Monday

  • Bruk sunn fornuft ved alle salg og tilbud. Er et tilbud for godt til å være sant, så er det gjerne det. 

  • Sjekk om førprisen stemmer. Butikker setter gjerne opp prisene i ukene før Black Friday og Cyber Monday, slik at de kan ha ekstra stor rabatt disse dagene. På hjemmesider som prisjakt.no kan du søke opp et produkt og sjekke prisutviklingen, slik kan du se om førprisen er reell.

  • De flest tilbudene på Cyber Monday gjelder i 24 timer, fra midnatt til midnatt. Det kan være smart å forberede seg ved å abonnere på nyhetsbrev fra nettbutikker du synes er interessante eller følge med på spesielle aktiviteter i sosiale medier. Du kan alltids melde deg ut senere.

  • Sjekk alltid leveringstiden på varen. Det er irriterende å kjøpe julegaver på Cyber Monday bare for å oppdaget at du ikke får dem før i januar.

  • Det er også en god idé å sjekke hvilke regler nettbutikken har for retur eller bytte. Noen ganger kan du bytte i en fysisk butikk, mens det kan være problematisk å returnere en vare som er sendt fra utlandet. 

Når er Cyber Monday i Norge?

Akkurat som Black Friday foregår Cyber Monday i forbindelse med den amerikanske helligdagen Thanksgiving, som alltid faller på den fjerde torsdagen i november.

Black Friday er dagen etter, og når helgen er over, starter Cyber Monday. Altså mandagen etter Thanksgiving.

Disse dagene faller Cyber Monday på i årene som kommer:

  • I 2020 faller Cyber Monday på mandag 28. november.
  • I 2021 faller Cyber Monday på mandag 27. november
  • I 2022 faller Cyber Monday på mandag 2. desember

Kanskje du er interessert i...