Kvinne på Black Friday-salg
Black Friday

Black Friday er en relativt ny handledag i Norge

© Shutterstock

Alt du bør vite om Black Friday i Norge

Er du i tvil om når det er Black Friday? Vet du ikke helt hva det kan lønne seg å kjøpe på Balck Friday? Eller vil du bare vite hva Black Friday egentlig er? Vi gir deg svarene.

7. november 2022 av Martin Haverholm


Butikker og kjøpesentre griper enhver anledning til å ha salg enten det er jul, påske eller skolestart. De siste årene har vi også fått Black Friday.

Men hva er Black Friday – eller svart fredag på norsk – og hvorfor er det så mange gode tilbud i slutten av november?

Det får du svar på her.

Et julepyntet kjøpesenter på Black Friday

For mange butikker er Black Friday startskuddet for julehandlen.

© Wikimedia

Hva er Black Friday?

Black Friday er en tradisjon som stammer fra USA. Der har dagen lenge vært årets største handledag, og mange regner den på som startskuddet til julehandelen.

En av de største helligdagene i USA er Thanksgiving, og den faller alltid på en torsdag. Mange amerikanere tar fri fredagen etter, dagen som nå kalles Black Friday, for å være sammen med familien. 

Fordi mange benyttet denne ekstra fridagen til å starte julehandelen, begynte butikkene å lokke med ekstra gode tilbud akkurat denne dagen.

Det ble starten på Black Friday.

Til toppen

Hvorfor heter det Black Friday?

Dagen etter Thanksgiving fikk tilnavnet Black Friday på midten av 60-tallet. Den enorme mengden mennesker som var ute og handlet førte til store trafikkorker og problemer for politet i byen Philadelphia, så de begynte å kalle dagen Black Friday.

Slik fikk dagen det umiddelbart lite positivt ladede navnet. Da begrepet Black Friday begynte å bli brukt i pressen og blant kundene, kom butikkene til at de måtte gi dagen en mer positiv historie:

Og ifølge denne historien, kommer navnet av at butikkene først begynner å ha overskudd i årsregnskapene rundt denne dagen.

Det skifter altså fra "røde" til "svarte" tall på bunnlinjen – så derfor "Black Friday".

Til toppen

Regnskap med søyle- og sirkeldiagram.

En av forklaringene på navnet "Black Friday" er at butikkene endelig begynner å få svarte tall i regnskapet.

Hva kan det lønne seg å kjøpe på Black Friday?

Mange butikker og kjøpesentre har gode tilbud på Black Friday og gjerne hele uken før.

Blant de tingene du oftest vi se Black Friday-avslag på er elektronikk, skjønnhetsartikler, klær, leker, kjøkkenutstyr – og selvfølgelig pc-er.

I tillegg til alle varene du finner i tilbudsavisene, vil noen butikker også finne frem restpartier og lignende. Derfor kan det lønne seg å ta en tur i butikken på Black Friday.

Mange nettbutikker har dessuten gode tilbud uken etter Black Friday, men da under overskriften "Cyber Monday".

Til toppen

Bilde av OnePlus 7T sett forfra og bakfra
Black Friday

En av tingene det kan lønne seg å kjøpe på Black Friday er elektronikk, for eksempel en ny telefon fra OnePlus.

© OnePlus

Black Friday – hva bør du være oppmerksom på?

Der det er mange som er ute for å bruke penger, finnes det også dem som prøver å lure pengene fra deg – og Black Friday er ikke noe unntak.

Du bør være spesielt oppmerksom på nettbutikker som reklamerer med utrolig gode tilbud på merkevarer, som dyre klær, iPhone-er og lignede med kjemperabatter.

Hvis du tenker at et tilbud er for godt til å være sant, kan det lønne seg å sjekke nettbutikken før du betaler. Falske nettbutikker har det nemlig også vært en del av på Black Friday: du betaler, men får aldri det du betalte for.

I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan du sjekker om en nettbutikk er falsk.

Det er dessuten vanlig at butikkene hever prisen på varer i måneden før Black Friday og deretter senker den voldsomt like før selve tilbudsdagen. Dermed er ikke tilbudet så godt som det ved første øyekast ser ut til. 

Derfor er det lurt å sjekke prisutviklingen på prisjakt.no før du kjøper en vare på Black Friday. Der ser du om førprisen er reell.

> I 2018 satte mange butikker opp prisene like før Black Friday. Les mer her. 

Til toppen

Priskurve fra prisjakt.no som viser hvordan prisen på en vare har utviklet seg i løpet av de tre siste månedene.
Falske før-priser?

På nettsiden prisjakt.no kan du søke på et produkt og se prisutviklingen på en vare. Slik kan du finne ut om du faktisk gjør et godt kjøp.

På kurven kan du se hvordan prisen forandrer seg frem mot Black Friday.

© Prisjakt

Hvor mange handler på Black Friday?

Bilde av mange kunder på vei inn i en butikk på Black Friday.

Nordmenn drar betalingskortet flittig på Black Friday. På denne dagen ble det i fjor trukket omtrent 3,7 milliarder kroner fra norske betalingskort.

© Wikimedia


Handledagen har vært kjent i Norge helt siden 2010.

Det er vanskelig å si hvor mange som benytter av seg av tilbudene på Black Friday, men ifølge Nets og BankAxept gikk betalingskortene varme under fjorårets handelsdag.

I fjor ble det handlet for hele 3,7 milliarder kroner, og det ble foretatt nærmere ni millioner kortkjøp. Det er en oppgang på 3,3 prosent sammenlignet med året før.

Ifølge Stein-Arne Tjore, pressesjef i Nets Norge, har aldri betalingskortene blitt brukt så flittig på én dag. Dette gjør Black Friday til dagen med norgesrekord i kortbruk.

Til toppen

Når er det Black Friday i Norge?

Selv om Black Friday er et relativt nytt fenomen i Norge, har dagen vært en fast del av "shopping-kalenderen" i USA i mange år. Først som en uoffisiell fridag, senere ble den offisiell.

Black Friday er dagen etter den amerikanske helligdagen Thanksgiving, som alltid faller på den fjerde torsdagen i november.

Black Friday er altså alltid den fjerde fredagen i november. 

I 2022 faller Black Friday på 25. november, men mange butikker har tilbud hele uken frem til Black Friday.

Til toppen

En hånd som holder et gavekort til Google Play Butikk mellom to fingre.

Mange store selskaper, som Google og Amazon, har også gode tilbud på Black Friday. Mottar du nyhetsbrev fra for eksempel disse nettbutikkene, kan du få de beste tilbudene lenge før alle andre.

© Google

Kanskje du er interessert i...