Teslas Optimus-robot presentert av Elon Musk i 2022
Tesla Bot:

Teslas Optimus er selskapets prototype på en robot som skal masseproduseres.

© Tesla/Twitter

Menneskelignende robot fra Tesla

Tesla-sjef Elon Musk hadde med seg en vinkende robot på scenen da han presenterte nyhetene fra Teslas utviklingslaboratorier.

6. oktober 2022 av Morten Skeldal Østergaard

Roboter er intelligente maskiner. De kan programmeres med sensorer som kan registrere omgivelsene og med mekaniske instrumenter som kan påvirke omgivelsene, for eksempel en gripearm.

Det finnes mange forskjellige typer roboter, f.eks. industriroboter, robotstøvsugere og robotgressklippere. Det finnes også roboter som kan programmeres til f.eks. å svare på telefonsamtaler.

En robot er altså en maskin som kan programmeres til å utføre en oppgave. Roboter er vanligvis også utstyrt med kunstig intelligens som gjør at de kan «tenke» selv. 

Bilprodusenten Tesla har nettopp presentert en robot som ligner et menneske. Den minner mest om noe vi har sett i science fiction-filmer. Men ifølge Elon Musk skal roboten produseres i hopetall slik at alle kan skaffe seg en. 

Tesla står bak robot med kunstig intelligens

Teslas fargerike toppsjef, Elon Musk, fikk selskap på scenen av en robot ved navn Optimus da han nylig holdt en presentasjon på Teslas 2022 AI-dag – et arrangement som feirer kunstig intelligens.  

Roboten, som har både form og størrelse som et menneske, tok noen vaklende skritt inn i rampelyset og vinket til publikum.

Optimus ble først presentert som et kommende konsept under et lignende Tesla-arrangement i 2021, men nå er roboten altså allerede klar til å bli vist frem for offentligheten. Og ifølge Musk er den snart på vei til masseproduksjon.

> Elon Musk står også bak Starlink-prosjektet, som skal gi lynraskt Internett over hele verden ved hjelp av satellitter. Les mer om Starlink her

Roboter vil også bli brukt til sex

Ifølge Musk kan Optimus-roboten gjøre mer enn det den viste frem på scenen, men det var første gang den beveget seg helt frakoblet fra diverse hjelpemidler.

Roboten er designet til å tåle farlige, ensidig repeterende eller kjedelige oppgaver, og med tiden er det meningen at den også skal kunne utføre vanlige oppgaver, som å lage mat og utføre hagearbeid. 

Musk mener også at det er uunngåelig at roboter som denne vil bli brukt som sexpartnere.

> Les også: IT-kriminelle utnytter verdens rikeste mann i et snedig svindelforsøk

En robothånd fra Teslas Optimus-robot
Tesla Optimus

Tesla kaller selv hånden på roboten Optimus for «biologisk inspirert design». Den kan bevege alle fingrene og gripe tak i ting med stor presisjon.

© Tesla

Bruker samme teknologi som Teslas biler

Optimus er utstyrt med noen av de samme sensorene og kunstige intelligens som Teslas delvis selvkjørende biler.

Roboten har en innebygd batteripakke på 2,3 kWh i brystkassa, og den har wifi og en versjon av Teslas egen prosessor.

Tesla Optimus' avanserte hender skal kunne plukke opp små ting i ulike former med et presist grep.

Tesla har brukt «motion capture»-teknologi til å filme virkelige mennesker som utførte fysiske oppgaver, og har deretter overført bevegelsesmønstrene til roboten slik at den f.eks. skal gå naturlig.

I videoen nedenfor kan du se hvordan roboten beveger seg, og du kan også se hvordan ingeniørene har utviklet de ulike delene til maskinen. 

Roboten vil koste det samme som en rimelig bil

Inntil videre vil roboten bli testet internt på Teslas fabrikker før den på et tidspunkt er klar til å settes i masseproduksjon.

Ifølge Musk skal det produseres flere millioner roboter slik at alle har mulighet til å skaffe seg en robot hjemme.

Det er ingen forventet lanseringsdato på Tesla-roboten ennå, men Elon Musk sier at den sannsynligvis vil koste det samme som en rimelig bil – altså under 20 000 dollar (drøye 200 000 kroner). 

Musk mener til og med at robotteknologien kan bli en viktigere forretning enn bilene er for Tesla.

> Les også: Slik overvåkes du av bilen

Selskapet Boston Dynamics har allerede vist at robotteknologi kan brukes til mange ting, som for eksempel her: en dans.

Forskere har vist bekymring for roboter med kunstig intelligens. De mener roboter med AI vil utrydde menneskeheten.

Kanskje du er interessert i...