Hvis du vurderer å investere i kryptovaluta, for eksempel Bitcoin, må du være veldig forsiktig. Svindlere er nemlig veldig aktive i markedet for kryptovaluta.
Så sent som i mars 2022 sendte europeiske tilsynsmyndigheter ut en advarsel til forbrukere som investerer i kryptovaluta, men likevel ser det ut til at flere har latt seg lure.
I hvert fall er IT-kriminelle i full sving med å prøve å lokke oss til å investere pengene våre i kryptovaluta via et falskt investeringsnettsted, og svindlernes triks er ekstremt kreative.
De har laget en deepfake-video der det ser ut som selveste Elon Musk er talsmann for prosjektet.
LES OGSÅ: Svindlere bedrar deg på Facebook
Lager falsk deepfake-video med Elon Musk
Det er en velkjent metode at svindlere prøver å bruke kjendiser til å lokke penger ut av forbrukerne i falske investeringskampanjer.
Kjendisene har ingenting med svindelen å gjøre, men fordi de har et kjent ansikt, er det mer sannsynlig at vi lar oss lure av budskapene.
Spesielt når de falske gode rådene kommer fra rike personer som oppfinneren Elon Musk, som er verdens rikeste mann.
Nå har svindlerne tatt steget videre og laget en deepfake-video der en falsk utgave av Elon Musk forteller at han har investert 50 millioner dollar i en investeringsplattform kalt BitVex.
Du kan se den falske deepfake-videoen her. Hvis du ser nøye etter, kan du se at stemmen ikke stemmer overens med Musks munnbevegelser.
«Musk» lover at du blir rik
Den falske Elon Musk forteller også hvor gode muligheter du har til å bli rik på kryptovalutaen Bitcoin via investeringsplattformen. Faktisk lover han deg 30 % avkastning på investeringen din.
Men det er snakk om en falsk investeringsnettside, og det er ikke Elon Musk du ser i videoen, men en animert utgave laget på en datamaskin.
Så selv om det både ser ut som og høres ut som Elon Musk, er det altså ikke det.
Og det er ikke første gangen Musk misbrukes i falske kampanjer for kryptovaluta. Ved å bruke navnet hans tjente en falsk kryptokonkurranse 580 000 dollar på en uke i januar 2021. Det tilsvarer over 5,5 millioner norske kroner.
LES OGSÅ: Hva er Deepfakes?
Slik oppdager du investeringssvindel
Markedet for kryptovaluta tiltrekker seg IT-kriminelle i stor stil siden det for øyeblikket ikke finnes en form for regulering på området.
EU-parlamentet har en lovgivning på trappene, men reglene forventes ikke å tre i kraft før i 2024.
Derfor må du fortsatt være forsiktig slik at du ikke går i svindlernes feller.
Det kan du gjøre ved å følge disse rådene som Finanstilsynet i Norge har skrevet på sin nettside.
Vær spesielt oppmerksom på følgende:
- Løfter om svært høy avkastning – høres det for godt ut til å være sant, så er det nok det.
- Kjendiser eller myndigheter som anbefaler en kryptoinvestering, er et sikkert tegn på at det er et svindelforsøk.
- Fremmede personer som kontakter deg via sosiale medier, e-post eller tekstmeldinger med et godt investeringstilbud, er også et sikkert tegn på svindel.
- Identiteten til en person eller et meglerfirma som ønsker å selge kryptoaktiva, kan ikke bekreftes.
- Investeringsmegleren ber om at du deler sensitive personopplysninger som kortopplysninger, passord og lignende – ikke del dem med noen.
- Investeringsmegleren ber deg om å betale til flere eller stadig ulike bankkontoer.
LES OGSÅ: Se opp for nettfiske: Her er de farligste tjenestene