U-Scan plasseres i toalettskåla og analyserer urinen. Resultatene kan du se umiddelbart i Withings-appen.
Urinmåler:

U-Scan plasseres i toalettskåla og analyserer urinen. Resultatene kan du se umiddelbart i Withings-appen på telefonen.

© Withings

Få informasjon om helsa di med en smart digital urinmåler

U-Scan er et nytt produkt som selskapet Withings nettopp har presentert på IT-messen CES i Las Vegas. Den smarte enheten plasseres i toalettskåla og analyserer deretter urinen for mer enn 100 biomarkører.

I løpet av de siste årene har vi sett en kraftig økning av hjemmemålinger for alt som har med helse å gjøre: Du kan kjøpe badevekter som også måler blant annet KMI, blodtrykksmålere, søvnmålere, aktivitetsmålere og mye annet som kan avleses via en app på telefonen.

Derfor var det bare et spørsmål om tid før det også ble mulig å analysere urinen uten å sende den til et laboratorium først.

Denne muligheten er snart en realitet. 

Det franske selskapet Withings, som en kort stund var eid av den en gang mektige telefonprodusenten Nokia, har på årets utgave av CES-messa i Las Vegas lansert produktet U-Scan. U-Scan er en dings som du plasserer i toalettskåla slik at du kan lese av all verdens helseopplysninger direkte på telefonen. 

> Les flere artikler om smart home-produkter og -teknologier her

U-Scan-enheten passer i vanlige toalettskåler.
U-Scan:

U-Scan-enheten plasseres i toalettskåla, der den kan analysere urinen og sende opplysningene direkte til appen på telefonen. 

© Withings

Måler over 100 forskjellige verdier

U-Scan består av en enhet som plasseres i toalettskåla og en tilhørende app. I tillegg må den utstyres med en liten modul som holder øye med ulike parametere i urinen. 

Det finnes flere forskjellige typer av modulen, men de fleste ønsker nok å holde øye med helsa si ved å bruke modulen U-Scan Nutri Balance.

Med den overvåkes mer enn 100 biomarkører for blant annet pH-verdier, proteininnhold, ketoner (et avfallsstoff) og vitamin C-nivåer. Resultatene kan blant annet avsløre hvordan kroppens væskenivå og nyrenes funksjon har det.

Basert på resultatene vil du også få gode kostholdsråd underveis av appen, og for eksempel bli minnet på å drikke mer væske eller spise frukt.

Det finnes også en annen modul som heter U-Scan Cycle Sync. Den er rettet mot kvinner og kan holde øye med kvinners menstruasjonssyklus, og dermed kan den også avsløre når de har eggløsning. Den løsningen er selvfølgelig mest relevant hvis det er yngre kvinner i husstanden.

> Les også: Her er alt du trenger å vite om Smartwatch

Holder på strømmen i tre måneder

Både modulen som analyserer urinen og selve batteriet varer i tre måneder.

Deretter rengjør du U-Scan, åpner enheten og lader batteriet via USB. Her skifter du også ut selve måleenheten med en ny.

Vi kjenner ennå ikke prisen for de nye modulene, som må skiftes ut fortløpende.

> Les også: Nå blir IKEAs smart home-produkter enklere å bruke

U-Scans batteri varer i tre måneder
Lading:

U-Scans batteri varer i tre måneder, før du må åpne enheten og lade batteriet med en USB-kabel. Samtidig må du skifte selve analysemodulen, som du kan se i midten av bildet.

© Withings

Oppdager selv hvem som tisser

Når dere bor flere under samme tak, blir det naturligvis rot hvis flere personer får blandet sammen resultatene i Withings-appen. Men dette har selskapet heldigvis tenkt på.

Med en funksjon som kalles «stream signatures» – altså urinstrømsignaturer – kan U-Scan nemlig identifisere hvem som tisser på toalettet. 

Ved å analysere din måte å tisse på med en lavenergi-radarsensor kan apparatet gjenkjenne om det f.eks. er du eller kona di som bruker toalettet, og deretter sorteres resultatene på rett person.

> Les også: Matter-teknologien får alle de smarte enhetene dine til å snakke sammen

Rengjøres automatisk når du trekker ned

Withings opplyser også at det ikke er nødvendig å rengjøre U-Scan, bortsett fra når du likevel må lade batteriet hver tredje måned.

Enheten er designet for å holde seg fast i toalettskåla, og rengjøres derfor på samme måte som selve emaljen i toalettskåla: av rennende vann når du trekker ned.

U-Scan skal komme på markedet i Europa i løpet av andre kvartal i år. 

Vi kjenner ennå ikke den europeiske prisen, men på det amerikanske markedet blir prisen 500 dollar – altså ca. 5 000 kroner. I tillegg kommer den løpende utgiften til de utskiftbare modulene. 

Selskapet har også produsert en utskiftbar modul til sykehus og leger, så kanskje blir det på et tidspunkt mulig å låne en U-Scan med hjem i stedet for å levere en urinprøve i et glass til legen eller sykehuset.

Du kan se U-Scan i bruk i videoen nedenfor:

Kanskje du er interessert i...