Buet skjerm
Buet skjerm:

Buede skjermer til pc-en har klare fordeler fremfor de flate. Men også noen ulemper du må være oppmerksom på.

© Shutterstock

Buet eller flat? Velg riktig skjerm til pc-en

En ny stor skjerm fra produsenten Corsair er både buet og flat. Men hva er egentlig fordelene og ulempene med flate og buede skjermer? Og hvilken type bør du velge? Vi hjelper deg på vei her.

5. september 2022 av Steffen Nielsen

Hvilken type skjerm foretrekker du? Den lett buede skjermen eller den helt flate? 

Begge typene har fordeler og ulemper som vi forteller om lenger ned i denne artikkelen.

Men først får du to nyheter. En god og en dårlig. 

Den gode nyheten er at du snart kan få en skjerm som BÅDE er flat og buet! Produsenten Corsair har nemlig produsert en gamingskjerm som lar deg endre formen på skjermen. En skikkelig verdensnyhet.

Les også: 5 ting din neste skjerm bør ha

Buet pc-skjerm fra Corsair.
Buet pc-skjerm?

Med den nye skjermen fra Corsair kan du enkelt bytte mellom den buede formen og en vanlig flatskjerm ved behov. 

© Corsair

Slik bøyer du den smarte skjermen

Skjermen fra Corsair, som du kan se ovenfor, heter Xeneon Flex 45WQHD240 og er akkurat nå på vei ut på markedet til stor glede for spillentusiaster over hele verden.  

Hvis du har problemer med å forestille deg hvordan du helt konkret bytter mellom de to skjermformene, kan du ta en titt på presentasjonsvideoen nedenfor. 

Her vises det flere ganger hvordan det gjøres, blant annet 14 sekunder inn i videoen.

45” skjermen fra Corsair har for øvrig bredformatet 21:9, har en oppløsning på 1440 x 3440 og bruker skjermteknologien W-OLED.

Så den dårlige nyheten ...

Det er imidlertid også en dårlig nyhet i forbindelse med den nye skjermen fra Corsair, nemlig prisen. 

Selv om Corsair ennå ikke har offentliggjort en offisiell pris, tyder det på at den vil ligge et godt stykke over det en vanlig pc-bruker vil punge ut for en pc-skjerm.

Derfor vil nok de aller fleste av oss fortsatt måtte velge om vi foretrekker den buede skjermen eller den tradisjonelle flatskjermen. Og faktisk er ikke en buet pc-skjerm så dyr som du kanskje tror. Så valget kan lett bli aktuelt neste gang du skal kjøpe en skjerm.

Nedenfor har vi sett på hvilke behov de to typene oppfyller best.

Les også: Fysiske knapper er bedre enn skjermen i bilen

Pc-skjermen Corsair Xeneon Flex 45WQHD240 sett ovenfra i både buet og flat form.
Buet pc-skjerm:

Pc-skjermen Corsair Xeneon Flex 45WQHD240 sett ovenfra i både buet og flat form.

Klare fordeler med en buet skjerm

Generelt bør du ha en buet skjerm hvis du spiller mye. 

En buet skjerm har nemlig en avgjørende fordel sammenliknet med den flate: Fordypelse. Når du sitter foran en buet skjerm, forstyrres blikket i mindre grad av verden utenfor, og du kan leve deg helt inn i spillverdenen på skjermen.

Som gamer vil den buede skjermen også gi deg en mer realistisk 3D-opplevelse når hendelsene på skjermen foregår både foran deg og på sidene.

Hvis du er vant til å bruke to separate skjermer, kan den buede versjonen også være en oppgradering. Da kan du jobbe mer flytende over den store skjermen i stedet for å ha åpne vinduer på begge skjermene.

Les også: Slik jobber du med to skjermer i Windows

Buede skjermer kan fås fra et par tusenlapper og oppover, avhengig av størrelse og øvrige spesifikasjoner. Se for eksempel anmeldelsene våre av Huawei MateView GT og AOC CQ32G2SE i Testsonen.

Les også: Brett skjermen på Samsungs nye mobiler

En flatskjerm er mer praktisk

Hvis du primært bruker skjermen til å jobbe i for eksempel Word eller lese nyheter på nettet, vil du neppe ha så stor glede av en buet skjerm. 

Rent ergonomisk kan det også være problemer forbundet med en buet skjerm, fordi du i større grad må snu hodet for å se det som vises på sidene av skjermen. Et bredt regneark vil for eksempel ikke fungere like bra på en buet skjerm.

Et annet argument for å holde fast ved flatskjermen er rent praktisk. Står eller henger skjermen helt inntil veggen, er en buet skjerm ofte upraktisk og tar mer plass på skrivebordet.

Flatskjermen er best til filmkvelder

Hvis du bruker den store pc-skjermen til å se serier og filmer sammen med andre, bør du også vurdere å beholde flatskjermen. 

Du bevarer den gode bildekvaliteten bare rett foran skjermen.

Ser du film alene, kan du imidlertid få en veldig god opplevelse med den buede skjermen. 

I alle tilfeller bør du prøve ut skjermen i butikken i ulike brukssituasjoner før du investerer i en buet skjerm. Prøv for eksempel å se en film, åpne flere vinduer eller spille et spill og vurder deretter om det er noe for deg. 

Les også: 5 ting din nye pc-skjerm bør ha

Kanskje du er interessert i...