De mekaniske harddiskene er basert på en solid teknologi der magnetiske plater roterer med 5400–7200 omdreininger i minuttet, mens en lesearm skriver og leser data.
Harddisk:

De mekaniske harddiskene er basert på en solid teknologi der magnetiske plater roterer med 5400–7200 omdreininger i minuttet, mens en lesearm skriver og leser data.

Nå kommer de lynraske harddiskene

De siste årene har de moderne SSD-diskene, der data lagres på flashminne som på et USB-minne, fått mest oppmerksomhet fordi diskene er mange ganger raskere enn en harddisk. Nå har imidlertid de mekaniske harddiskene slått tilbake.

23. november 2022 av Henning Dadkhah Rasmussen

For en del år siden inntok de små SSD-diskene plassen som den mest populære lagringsplassen på spesielt bærbare datamaskiner, og her hos Komputer for alle har vi bare hatt lovord om den fantastiske teknologien.

SSD-disker er mye raskere enn den gammeldagse, mekaniske harddisken, og de kan gi deg en raskere Windows-oppstart hvis du oppgraderer selv en eldre datamaskin.

Til gjengjeld har SSD-disken fortsatt problemer med å hamle opp med de vanlige harddiskene når det gjelder kapasitet.

Som oftest sitter det en SSD-disk på 256 eller 512 GB i en ny pc, og det er langt fra alle de TB-ene som ofte finnes i selv billige mekaniske harddisker.

Les også: 4 gode grunner til å oppgradere til SSD

Den «gamle» harddisken svarer på tiltale

Etter hvert som SSD-diskene er falt i pris og blitt standardvalget i nye pc-er, innså vi også her i bladet at de mekaniske harddiskene var på vei mot elektronikkmuseene.

Men det skjer fortsatt en utvikling av harddisken, og den klassiske lagringsløsningen er fortsatt det foretrukne valget når det skal lagres store mengder data.

Nå er dessuten hastigheten økt betydelig. 

Seagate, som er en av verdens største produsenter av mekaniske harddisker, har nettopp lansert sin nye Exos 2X18-hardisk, som byr på enestående hastighet og utmerket kapasitet.

Exos 2X18 kan overføre data med 545 MB per sekund, og det er helt på høyde med SSD-disker som tilkobles via SATA-porten – og det er nok til å starte og kjøre Windows tilfredsstillende. 

> Les også: Slik bytter du harddisk på pc-en

De lynraske harddiskene fra Seagate kan overføre data med opptil 545 MB per sekund.
Seagate Exos 2X18:

De lynraske harddiskene fra Seagate roterer med 7200 omdreininger i minuttet og kan overføre data med opptil 545 MB per sekund.

18 TB kapasitet og høy hastighet

Seagate Exos 2X18 erstatter modellen Exos X18, som kom på markedet for noen år siden. Forgjengeren kan fortsatt kjøpes til ca. 3 700 kroner for modellen med 18 TB.

Vi forventer at Exos 2X18 kommer i salg til omtrent samme pris, og kapasiteten er også den samme som for den forrige modellen – det vil si imponerende 18 TB eller 18 000 GB.

Harddisken er 3,5 tommer og kobles til en ledig SATA-port i pc-en din. 

På innsiden av kabinettet er det to identiske harddisker som kan jobbe parallelt takket være en såkalt «Multi-Actuator», noe som betyr at alle filer i praksis kan overføres med dobbel hastighet.

NVMe SSD-disker er fortsatt betydelig raskere

De nye mekaniske harddiskene er imidlertid på ingen måte like raske som de mindre og nyere SSD-diskene, som i stedet for SATA kobles til pc-en via PCI Express-porten på en M.2-sokkel ved hjelp av NVMe-standarden. 

> Les også: Hva er en NVMe-disk?

Her er hastigheten i mange tilfeller helt oppe i 3–4000 MB per sekund. Altså nesten 10 ganger raskere enn både SATA-SSD-disker og Seagates nye harddisk.

Til gjengjeld er kapasiteten som regel veldig langt fra Exos 2X18s 18 TB – vanligvis fra 512 GB til 2 TB.

Lynraskt søk med SSD-disk 

Også på et annet punkt er SSD-diskene fortsatt overlegne, nemlig søketiden. 

Det tar rett og slett lengre tid å bevege en mekanisk arm over de magnetiske platene for å finne alle delene av en fil enn det tar å sende noen elektroner gjennom en minnebrikke.

Selv om Exos 2X18 har en utmerket søketid på 4,16 millisekunder, er det fortsatt en evighet sammenlignet med SSD-diskens nesten øyeblikkelige søk etter filer og fildeler.

> Er du usikker på om pc-en din har en vanlig harddisk eller en moderne SSD-disk? Sjekk selv

Kanskje du er interessert i...