Koronaviruset gjør ny elektronikk dyrere

Koronaviruset rammer både elektronikkprodusentene og -forbrukerne. Produsentene taper omsetning, og forbrukerne må betale mer.

Koronaviruset gjør ny elektronikk dyrere

Koronaviruset har ført til at flere elektronikkfabrikker i Kina har innstilt produksjonen. Det kan gjøre den neste smarttelefonen eller datamaskinen din dyrere.

20. februar 2020 av Martin Haverholm

Mens koronaviruset fortsetter å skape frykt over store deler av verden, begynner også konsekvensene av sykdommen å vise seg på andre fronter.

Flere elektronikkfabrikker i Kina har vært stengt i lengre tid på grunn av smittefaren. Det betyr problemer for produsenter av mange forskjellige produkter.

På lengre sikt kan det føre til dyrere produkter i hyllene verden over.

> Les også: Falske e-poster lurer deg med koronaviruset

Korona kan gjøre iPhone dyrere

Flere av Foxconns fabrikker i Kina er blant dem som er rammet. 

Foxconn lager flere av komponentene i Apple iPhone, og den manglende produksjonen kan føre til dyrere eller forsinket levering av iPhone. 

I byen Wuhan, der de første tilfellene av koronaviruset ble registreret, har også fem LCD-produsenter vært nødt til å holde stengt i en periode. 

Disse fabrikkene lager skjermpaneler til både flatskjerm-tv-er og pc-skjermer for flere forskjellige selskaper, som dermed heller ikke får ferdigstilt produktene sine.

Koronautbruddet kom i forlengelsen av den kinesiske nyttårsfeiringen, da mange fabrikkarbeidere hadde reist for å besøke familie. Derfor var allerede mange fabrikker mer eller mindre stengt da viruset rammet.

Apple reduserer forventningene

Akkurat nå rammer koronaviruset produsentene økonomisk.

Nylig meldte Apple at de ikke vil klare å innfri forventningene til kvartalsomsetningen på grunn av koronaviruset.

Det er én ting at fabrikker stenger slik de ikke kan produsere telefoner og datamaskiner som  selges over hele verden. En annen er at store deler av det kinesiske samfunnet har stoppet opp.

Akkurat som fabrikkene har mange butikker helt eller delvis stengt, også Apples egne butikker, og kineserne har mistet kjøpelysten.

Ifølge selskapet selv er det ingenting å si på etterspørselen etter Apple-produkter utenfor Kina. Det er imidlertid mye som tyder på at kundene nå må smøre seg med tålmodighet og kanskje også åpne lommeboka litt mer.

> Hvor rammer koronaviruset akkurat nå? Sjekk kartet

Kanskje du er interessert i...