l musikk fra en Bluetooth-høyttaler
Bluetooth-høyttalere:

Velger du en Bluetooth-høyttaler med innebygd batteri, kan du ta den med deg overalt og lytte til musikk, f.eks. fra mobiltelefonen.

© Shutterstock

Alt du trenger å vite om Bluetooth-høyttalere

En Bluetooth-høyttaler er den enkleste måten å få god lyd fra telefonen eller nettbrettet på. Her kan du lese hva du må være oppmerksom på når du kjøper ny Bluetooth-høyttaler.

14. april 2023 av Morten Skeldal Østergaard Testredaktør

Musikk spilt fra telefonens innebygde høyttaler høres ofte ut som den kommer ut av en hermetikkboks.

Hvis du vil ha stor og flott lyd, må du bruke andre midler.

Den enkleste og billigste løsningen vil i de fleste tilfeller være en Bluetooth-høyttaler.

Hva er Bluetooth?

Bluetooth er en teknologi som sender data som radiobølger på 2,4 GHz-frekvensbåndet. 

De første Bluetooth-produktene kom på markedet i 1999. I 2022 forventes det å bli solgt nesten 5 milliarder Bluetooth-produkter på verdensbasis.

Bluetooth-teknologien er svært populær. I dag bruker vi f.eks. Bluetooth i trådløse høyttalere, hodetelefoner, tilkoblingsutstyr for telefonen i bilen og veldig mye annet. 

> Les mer om Bluetooth her

Hva er en Bluetooth-høyttaler?

En Bluetooth-høyttaler er vanligvis en liten og kompakt høyttaler som det er lett å ta med seg. Den kan også være større og stasjonær hvis du bare skal bruke den hjemme.

Du kobler høyttaleren trådløst til enheten via Bluetooth, og hvis høyttaleren har et innebygd batteri, kan du enkelt ta den med deg på tur og spille musikk hele dagen.

Noen høyttalere tåler til og med vann og støv, og da finnes det nærmest ingen grenser for hvor du kan ta med deg musikken.

En god Bluetooth-høyttaler kan levere en lyd som virkelig løfter musikkopplevelsen fra mobiltelefonen, nettbrettet eller den bærbare pc-en.

> Les også: Derfor bør du gå over til trådløse hodetelefoner

En Bluetooth-høyttaler er genial å ha med på ferie
På farten:

Med en Bluetooth-høyttaler kan du spille musikk fra telefonen overalt. Selv den billigste høyttaleren gir deg bedre lyd enn den som er innebygd i telefonen.

Er det enkelt å bruke en Bluetooth-høyttaler?

I løpet av de første årene var Bluetooth en litt ustabil teknologi, men den tiden er over. Høyttalerne i dag er veldig enkle å koble sammen med telefonen.

Den trådløse tilkoblingen tar bare noen få sekunder og fungerer feilfritt når forbindelsen er opprettet.

Vanligvis går du bare til Bluetooth i telefonens innstillinger. Når Bluetooth-høyttaleren er slått på, finner du den i enhetsoversikten på telefonen, og vips så har du musikk.

Flere av høyttalerne har også egne apper som du kan laste ned gratis til mobiltelefonen. Her kan du finjustere lyden fra høyttaleren og styre eventuelle spesialfunksjoner.

> Les også: Slik spiller du av lyden fra pc-en på Bluetooth-høyttaleren

Hva betyr aptX i høyttaleren?

Du må være oppmerksom på flere ting som påvirker lydkvaliteten når du lytter til musikk fra en Bluetooth-høyttaler, f.eks. aptX.

aptX er en teknologi som er utviklet av prosessorselskapet Qualcomm. 

aptX er en kodek som komprimerer lydsignalet fra telefonen og dekomprimerer det igjen når det via Bluetooth-forbindelsen når frem til f.eks. hodetelefonene eller Bluetooth-høyttaleren.

Resultatet er bedre lyd enn med vanlige Bluetooth-overføringer.

Du må imidlertid ha aptX i både hodetelefonene og mobilen hvis du skal ha glede av denne funksjonen. 

Hvilken Bluetooth-versjon bør jeg velge?

I likhet med mye annen teknologi blir Bluetooth hele tiden oppdatert. Du bør velge de nyeste versjonene av Bluetooth for å få optimal lyd i høyttalerne.

Som et minimum bør du se etter utstyr som bruker Bluetooth 5.0. Denne oppdateringen til Bluetooth kom i 2016.

Den nyeste Bluetooth-versjonen heter Bluetooth 5.3 og kan blant annet gi Bluetooth-enhetene lengre batteritid.

Er en Bluetooth-tilkobling like god som en kabel?

Det korte svaret er nei.

Lydsignalet komprimeres før det sendes via Bluetooth. Hvis lyden til og med er komprimert fra lydkilden du sender lyden fra (f.eks. Spotify på telefonen), kan dette høres i avspillingen av musikken.

Men det er vanligvis enklere å bruke Bluetooth enn kabel, ettersom standarden er den samme for alle enheter der du f.eks. trenger forskjellige kabler hvis du skal spille av fra en Android og en iPhone.

Hva koster en Bluetooth-høyttaler?

De billigste på markedet koster under 100 kroner, og du kan kjøpe Bluetooth-høyttalere på eksotiske steder som IKEA – sammen med stigereoler og pynteputer når du først er i butikken.

Men selv om møbelselskapets Bluetooth-høyttalere koster under 700 kroner, leverer de likevel en lyd som er mye bedre enn den som kommer fra den dyre smarttelefonen.

> Les også: IKEA lager trådløs lyd med Sonos

Les testen av IKEAS ENGBY-høyttaler i Testsonen her

Alle Bluetooth-høyttalerne vi har prøvd og testet, leverer en lyd som er god nok til å ha musikk i bakgrunnen, lytte til taleradio, lydbøker eller podkaster.

Hvis du er villig til å betale mer for Bluetooth-høyttaleren, får du også flott design, eksklusive materialer og avanserte funksjoner.

De beste høyttalerne vi har testet, gir deg til og med lyd i vanlig hifi-kvalitet.

Les test av Bluetooth-høyttalere

Vi tester fortløpende mange Bluetooth-høyttalere på Komputer for alle. 

Du finner alle Bluetooth-høyttalerne vi har testet i Testsonen på nettsiden vår.

I Komputer for alle nummer 7/2023 tester vi seks høyttalere som kan brukes både som Bluetooth-høyttalere og som smarte høyttalere tilkoblet Internett, slik at du for eksempel kan strømme fra musikktjenester som Spotify.

> Du kan lese hele den store testen vår av Bluetooth-høyttalere i Fordelssonen her

Kanskje du er interessert i...