Android 14 har mange nye muligheter
Android 14:

Senere i år får du muligheten til å oppdatere Android-enheten til Android 14. Vi har allerede sett på noen av nyhetene du kan glede deg til.

© Shutterstock

Android 14: Her er de største nyhetene

Snart sender Google Android 14 ut til alle Android-enheter. Vi har allerede sett på noen av nyhetene du kan glede deg til.

9. mai 2023 av Niklas Ernst

Google er snart klar med den neste Android-versjonen, nemlig Android 14. 

Operativsystemet er imidlertid allerede lansert i en betaversjon, som vi her i redaksjonen har testkjørt slik at vi kan fortelle dere om de største nyhetene.

LES OGSÅ: Få god plass på Android-mobilen

Det er imidlertid verdt å merke seg at det er snakk om en betaversjon og at programvaren ikke er helt ferdig. Derfor kan Google fortsatt velge å legge til eller fjerne funksjoner i den endelige versjonen, som blir tilgjengelig senere i år - sannsynligvis til høsten.

Men nedenfor kan du få en følelse av hvilke nyheter du kan glede deg til i det nye operativsystemet. 

Større tekst og lettere å se

Har du noen ganger problemer med å se hva det står på skjermen på telefonen, er det gode nyheter i Android 14. 

Her vil Google nemlig både gjøre det mulig å få teksten større enn i dag, men de endrer også måten tekst og annet innhold skaleres på i operativsystemet.

Det betyr for eksempel at store overskrifter og rubrikker som allerede er store, ikke blir tilsvarende større hvis du setter tekststørrelsen til 200 % - bare «vanlig» tekst blir påvirket.

Blokkering av gamle og usikre apper

Det finnes mye skadevare og virus i gamle apper fordi sikkerheten er slappere der, og da blir det lettere for IT-kriminelle å snike skadelig programvare inn gjennom bakdøra. 

Men i Android 14 vil en rekke gamle apper i utgangspunktet være blokkert, nettopp for å unngå dette.

LES OGSÅ: Google Play Butikk vrimler av falske apper

Helt konkret vil apper som bygger på SDK-versjonen 23 eller tidligere, som ble introdusert i Android 6 fra 2015, være blokkert i Android 14.

Hold bildene dine for deg selv

I Android 14 får du også bedre kontroll over hvilke bilder og videoer operativsystemet, og dermed også Google, får tilgang til. 

Tidligere har det vært slik at operativsystemet med tillatelse hadde tilgang til alle bildene og videoene dine, men i Android 14 blir det annerledes.

LES OGSÅ: Slik sikrer du Android-telefonen

Her kan du nemlig velge spesifikt hvilke bilder og videoer operativsystemet skal ha tilgang til, for eksempel når du deler dem i en app.

Få beskjed med lommelykta

I gamle dager hadde mange Android-telefoner en liten LED-lampe foran som kunne lyse og blinke i forskjellige farger når du fikk en oppringning, sms eller annen form for varsling. 

Dette har dessverre ikke mobiltelefonene lenger, men i stedet har Google fått en annen og ganske smart idé i Android 14.

LES OGSÅ: Android-telefoner får snart et stort problem

De vil nemlig bruke lommelykta på baksiden av telefonen til å varsle deg når det skjer noe på telefonen eller du mottar en samtale.

Batteriet varer lenger

Hver gang Google oppdaterer Android, skjer det vanligvis med et løfte om bedre og lengre batteritid. Det er også tilfellet med Android 14.

LES OGSÅ: Bedre personvern i Google Play Butikk

I Android 14 har Google blant annet optimalisert hvordan operativsystemet håndterer bakgrunnsprosesser og nedlastinger, noe som skal gjøre det mulig å få litt lengre batteritid på mobiltelefonen. 

LES OGSÅ: Slik oppdaterer du apper på telefonen

Når kommer Android 14?

Google har ikke kommet med en spesifikk dato ennå, men hvis Google følger samme plan som de pleier, vil Android 14 bli lansert i august eller september 2023.

Når du får muligheten til å oppdatere Android-enheten din avhenger imidlertid av produsenten, og det kan ta et par måneder før oppdateringen er tilgjengelig for alle. Samsung-eiere pleier å være blant de første som får glede av den nye Android-versjonen.

Du kan imidlertid forvente å se noen av de nye funksjonene allerede 10. mai, når Google arrangerer utviklerkonferansen. Vi følger naturligvis med på sidelinjen hele veien.

Kanskje du er interessert i...