Har du en Android-telefon, er det fare for at hackere får tilgang til mediefilene dine.
Android-telefoner i fare:

Har du en Android-telefon, er det fare for at hackere får tilgang til mediefilene dine.

© Shutterstock

Apples kildekode setter millioner av Android-telefoner i fare

En kildekode fra Apple gjør millioner av Android-telefoner sårbare for angrep der hackere kan få tilgang til mediefilene dine.

Hvis du har en Android-telefon som bruker mikrobrikker fra Qualcomm eller MediaTek, kan du få store problemer.

Sikkerhetsselskapet Check Point Research forteller nemlig i en rapport at smarttelefoner som bruker brikker fra Qualcomm eller MediaTek er sårbare overfor hackerangrep der hackere blant annet kan få tak i mediefilene dine – altså videoene og bildene på telefonen.

Årsaken til sårbarheten er en feil i implementeringen av en kildekode som Apple har skrevet.

Det handler blant annet om telefoner fra Samsung, OnePlus, Xiaomi, Motorola og Nokia. 

LES OGSÅ: Disse «sikkerhetsappene» stjeler bankopplysninger

Apples kildekode gjør Android-mobiler sårbare

Kildekoden som kan sette Android-telefoner i fare er Apples Loss Less Audio Codec (ALAC). 

Kildekoden er en lydkodek, og siden 2011 har koden vært en åpen kildekode, noe som betyr at alle kan bruke, endre og distribuere den.

I dag brukes ALAC i en rekke operativsystemer, og Apple har fjernet sårbarhetene i den lukkede versjonen av kildekoden, men versjonen med åpen kildekode får ikke samme vedlikehold.

Den sårbare versjonen med åpen kildekode har brikkeselskapene Qualcomm og MediaTek implementert i produktene sine, og konsekvensen er nå at millioner av Android-telefoner er i fare. 

LES OGSÅ: Google Chrome er hackernes favorittmål

Millioner av telefoner i fare

Sårbarhetene i Apples kildekode gjør det mulig for hackere å kjøre skadelig programvare på mobiltelefonen ved å sende en ondsinnet lydfil og lokke mottakeren til å åpne den.

Hvis den skadelige programvaren aktiveres på telefonen, kan det blant annet føre til at hackerne får tilgang til bilder, videoer og andre mediefiler, og de kan til og med strømme direkte fra kameraet på telefonen.

Hvis mobiltelefonen er yngre enn tre år, skal du for lengst ha mottatt en oppdatering som har tettet sikkerhetshullene, men på eldre telefoner er det kanskje ikke slik.

Sørg derfor for at telefonen din er helt oppdatert ved å gå inn i telefonens innstillinger og finne kategorien «Programvareoppdatering». I tillegg bør du være forsiktig og ikke åpne lydfiler som er kommer fra ukjente eller mistenkelige avsendere.

Du bør alltid oppdatere telefonen når du blir varslet om nye oppdateringer. Det er den enkleste og mest effektive måten å holde telefonen sikker på.

LES OGSÅ: Russiske hackere angriper ruteren din

Kanskje du er interessert i...