Disse «sikkerhetsappene» stjeler bankopplysningene dine
Falske:

Seks Android-apper gir seg ut for å være antivirusprogrammer – men sannheten er en helt annen. 

© Check Point Research

Disse «sikkerhetsappene» stjeler bankopplysningene dine

Flere apper i Google Play Butikk skal angivelig beskytte mobilen din. I stedet stjeler de opplysningene dine. Se de farlige appene her.

22. april 2022 av Niklas Ernst

Det som skulle være så bra er i stedet det stikk motsatte.

Sikkerhetsselskapet Check Point Research har testet sikkerheten i en rekke apper i Googles nettbutikk, og resultatet er nedslående.

Det som kan se ut som antivirusapper til mobilen din, er i virkeligheten apper som sprer en farlig form for skadevare som i verste fall kan tømme bankkontoen din.

LES OGSÅ: Lastet ned millioner av ganger: Falske apper infiserer mobilen din

Slik har Check Point Research funnet frem til seks apper i Google Play Butikk som utgir deg for å være sikkerhetsapper, men som altså i virkeligheten er et arnested for ondsinnet virus og skadevare.

Disse appene bør du unngå

Det dreier seg om følgende seks apper som er infisert med den farlige skadevaren:

  1. Atom Clean-Booster, Antivirus
  2. Antivirus, Super Cleaner
  3. Alpha Antivirus, Cleaner
  4. Powerful Cleaner, Antivirus
  5. Center Security – Antivirus (sistnevnte finnes i to versjoner med samme navn, men begge er altså ondsinnede apper)

LES OGSÅ: Finn riktig app – og unngå de falske

I disse seks appene fant sikkerhetsfolkene skadevaren SharkBot, som er i stand til å stjele personopplysninger og bankinformasjon.

Så hvis en bruker installerer en av de aktuelle appene, kan andre altså få tilgang til for eksempel personopplysninger og kredittkortopplysninger. De fleste av ofrene for SharkBot befinner seg i Europa, primært i Storbritannia og Italia, men også andre land er rammet.

Dette skal du gjøre hvis du er infisert

De seks appene er nå fjernet fra Google Play Butikk etter at Google ble oppmerksomme på problemet. Hvis du ikke har lastet ned en av de aktuelle appene, trenger du derfor ikke gjøre noe.

LES OGSÅ: 151 skadelige apper til Android: Slett dem umiddelbart

Hvis du derimot har lastet ned en av de seks appene, må du avinstallere appen fra mobilen så snart som mulig før den forårsaker skade.

Dessuten anbefaler vi at du alltid har et antivirusprogram installert på mobilen din, for eksempel Bitdefender Antivirus Free, som du finner i Google Play Butikk, og som er testet og dokumentert av redaksjonen hos Komputer for alle. 

Kanskje du er interessert i...