Microsoft innrømmer: Tilbakestilling av pc-en sletter ikke alt
Tilbakestill:

Du kan velge å beholde eller slette personlige filer når du tilbakestiller pc-en. Nå viser det seg at enkelte personlige filer beholdes selv om du har valgt det motsatte.

Microsoft innrømmer: Tilbakestilling av pc-en sletter ikke alt

Vi har alltid hatt inntrykk av at en tilbakestilling av pc-en der vi velger at personlige filer ikke skal beholdes, sletter alle filer fra pc-en. Nå viser det seg at noen filer faktisk blir beholdt likevel.

På samme måte som du tilbakestiller telefonen, er det også mulig å tilbakestille pc-en i Windows 10 og 11 slik at den blir som ny igjen.

Underveis i prosessen må du bestemme deg for om du vil beholde dine personlige filer – eller fjerne alt og starte på nytt på en helt ren pc.

Nå viser det seg imidlertid at tilbakestillingen med sletting av de personlige filene ikke har vært så effektiv som vi trodde.

> Les også: Slik tilbakestiller du mobiltelefonen

Når du skal tilbakestille pc-en, velger du om du vil beholde personlige filer eller slette alt.
Tilbakestill pc i Windows:

Hvis du har forsøkt å tilbakestille pc-en din med Windows, er du blitt møtt av dette spørsmålet, der du skulle bestemme om du ville beholde personlige filer eller slette alt.

Oppdaget at filer ikke var slettet

For en ukes tid siden oppdaget en Windows-bruker ved en tilfeldighet at pc-en hans fortsatt hadde personlige filer etter en tilbakestilling der han egentlig hadde valgt at alt skulle slettes.

Nå har Microsoft bekreftet at feilen eksisterer.

Selskapet forklarer at dette spesifikt gjelder mappene som inneholder filene fra OneDrive backup-tjenesten, som i noen tilfeller ikke slettes selv om du har valgt det.

Problemet er konstatert både ved lokale tilbakestillinger på pc-en og tilbakestillinger der du fra Microsoft-kontoen fjernsletter en pc som f.eks. har havnet i feil hender.

I noen fæle tilfeller er det observert at ellers krypterte Bitlocker-filer blir etterlatt ukryptert på harddisken etter en tilbakestilling. 

Gjelder alle Windows-versjoner

Microsoft melder at feilen finnes i Windows 10-versjonene fra 20H2 og opptil 21H2. For Windows 11 gjelder det i versjon 21H1.

Selskapet sier at de jobber hardt for å løse problemet, og at det snart vil bli sendt ut en oppdatering for å rette feilen.

Vær forsiktig når du skal kvitte deg med pc-en

Sikkerhetsfeilen kan være problematisk hvis du skal kvitte deg med pc-en og i god tro regner med at du har ryddet pc-en for personlige filer med en tilbakestilling.

Dermed risikerer du at kjøperen av pc-en din – eller medarbeideren på gjenbruksstasjonen – får tilgang til dine personlige filer fordi de likevel ikke er slettet.

Hvis du planlegger å selge pc-en – eller gi den bort – må du altså sørge for at alt blir slettet helt. 

> Les også: Skal du selge den brukte datamaskinen din? Gjør først disse fem tingene

Logg av OneDrive før du tilbakestiller

Ifølge Microsoft kan du sikre dataene dine ved å logge av OneDrive på pc-en før du starter tilbakestillingen.

Dermed fjernes alle OneDrive-filene fra harddisken før tilbakestillingen fjerner alle Windows-filene.

> Se trinn for trinn hvordan du tilbakestiller pc-en i Windows

Slik tilbakestiller du pc-en best

Vi anbefaler imidlertid at du for sikkerhets skyld ikke nøyer deg med å slette filene hvis du skal gi pc-en videre. 

Hvis du i stedet bruker et eget sletteprogram, overskrives områdene på harddisken der filene lå, slik at de aldri kan gjenopprettes. 

Du kan bruke programmet Secure Eraser til dette formålet. Programmet ligger i Fordelssonen sammen med en komplett veiledning som viser deg hvordan du bruker det.

> Last ned Secure Eraser fra Fordelssonen her 

Kanskje du er interessert i...