Skann harddisken for feil i Windows 10

Harddisken i pc-en holder ikke i evigheter. Hvis den dør, vinker du samtidig farvel til alle filer som ikke er sikkerhetskopiert.

Skann harddisken for feil i Windows 10

Hvis harddisken har begynt å jukse, kan du i verste fall miste alle viktige filer. Se hvordan du skanner harddisken for feil med et verktøy i Windows 10.

18. mai 2018 av Henning Dadkhah Rasmussen

Det er en av de verste situasjoner du som pc-eier kan oppleve: Harddisken trekker sitt siste sukk etter lang og tro tjeneste, og med seg i graven tar den alle filene dine.

Heldigvis kommer ikke dødsfall som dette uten forvarsel.

De fleste harddisker har mindre feil, og disse eskalerer gjerne med alderen.

Finn feilene i Windows 10

Derfor bør du fange opp småfeil på harddisken før de utvikler seg og disken bryter sammen, og du mister alle filene dine.

I Windows 10 finner du et utmerket verktøy som kan skanne harddisken og reparere feil i filsystemet.

Lider harddisken av mekaniske feil, for eksempel at den har falt i gulvet, er dette feil verktøyet ikke kan rette opp i.

Slik finner du verktøyet i Windows 10

 1. Start med å åpne Utforsker i startmenyen eller via ikonet på Oppgavelinjen. Klikk på Denne PCen i menyen til venstre.
 2. Høyreklikk på harddisken du vil undersøke, og velg deretter Egenskaper
 3. Velg fanen Verktøy
 4. Klikk på Kontroller under punktet Feilkontroll.
 5. Klikk på Skann stasjon.

Windows 10 går nå i gang med å skanne disken grundig.

Skulle det vise seg at den har flere feil som Windows ikke kan løse, anbefaler vi at du snarest mulig kopierer filene dine til et sikkert sted og kjøper en ny harddisk.

Som abonnent på Komputer for alle får du hele 50 GB lagringsplass på nettet til sikkerhetskopiering, slik at du kan være sikker på at du ikke mister filene dine.

Hvis uhellet er ute og du ved en feil sletter alle filene dine, kan vi trøste deg med at det faktisk kan være mulig å gjenopprette slettede filer. 

Læs også: Slik redder du slettede filer

Les mer i bladet

I blad nummer 8/2018 får du en grundig veiledning som viser hvordan du undersøker de viktigste komponentene i pc-en og gir den en sikkerhetsjekk med syv nye programmer i Fordelssonen.

I artikkelen sjekker vi:

 • Prosessor
 • Harddisk
 • SSD
 • Skjerm
 • Batteri
 • Ram
 • USB-porter

Kjøp bladet i nærmeste bladkiosk eller tegn et abonnement nå og les artikkelen med det samme i appen Wype.

> Akkurat nå kan du få 1 utgave av Komputer for alle og tilgang til over 300 programmer, 400 videokurs og mye annet digitalt innhold for kun kroner 29,–. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...