Windows XP bokse

Vi tester Windows 10 på en XP-maskin fra 2002

Komputer for alle har testet fire gamle pc-er for å se om de kan kjøre Windows 10. Her tester vi en Windows XP-maskin fra 2002.

14. juli 2016 av Erik Christensen

Første Windows XP-maskin til test er en såkalt Shuttle-pc, innkjøpt i 2002, og eldst av de maskinene vi fant som fortsatt fungerer.

Maskinen ble pensjonert i 2006 og har siden ført en støvete tilværelse på bakerste hylle i et lagerlokale.

Helt på grensen

Maskinvaren er helt på grensen til å være for gammel for systemkravene som Windows 10 stiller. Møtet mellom gammel elektronikk og det nye operativsystemet gikk da heller ikke uten gnisninger:

Pc-en startet, og etter at den første røykskyen av brent støv og antikvarisk elektronikk hadde lagt seg, dukket oppstartsskjermen opp. Fôret med installasjons-dvd-en begynte Shuttle-maskinen å lese inn filer.

Omstart annen hvert minutt

Etter cirka et kvarter fikk vi melding om at det var umulig å installere 64-biters versjonen av operativsystemet. På'n igjen, denne gangen med en installasjon i 32 biter.

Nå sto den gamle maskinen og byttet på å lese installasjonsfiler og ta omstart hvert annet minutt.

Vi prøvde å justere på innstillingene i pc-ens BIOS (de grunnleggende maskininnstillingene), men ingenting hjalp.

Tilbake til lageret

Etter å ha kjempet forgjeves en times tid tok vi ut installasjonsdisken, plukket vekk kablene, og sendte Shuttle-maskinen tilbake til pensjonisttilværelsen på bakerste hylle i lagerlokalet.

## > Test av Windows XP-maskin fra 2003 ## > Test av Windows XP-maskin fra 2006 ## > Test av Windows Vista-maskin fra 2009

> Les alt om Windows 10 her

Kanskje du er interessert i...