På starten av 1980-tallet hadde Microsoft stor suksess med sitt MS-DOS-system, der man styrte en pc ved hjelp av tekstkommandoer.
20. november 1985 startet imidlertid en revolusjon for hjemme-pc-en.
Selskapet lanserte den første versjonen av det som skulle bli verdens mest brukte operativsystem for pc-er, nemlig Windows.
I videoen under kan se hvordan Steve Ballmer fra Microsoft den gangen reklamerte for den banebrytende idéen.
Etter det første Windows kom nye versjoner i rask takt, og snart var operativsystemet installert på pc-er over hele verden.
Finn din favoritt
I galleriet under kan du se bilder av de mest banebrytende Windows-versjonene.
Hvilken var din favoritt?
Stem på favoritten din nederst i artikkelen.

Windows 1.0 revolusjonerte måten man styrte pc-en på. Nå skulle du bruke en mus sammen med tastaturet, og kommandoer til alle programmer ble gitt i et grafisk miljø, ikke som tekstkommandoer på en svart skjerm.

Windows 2.0 fikk bedre VGA-grafikk og tidlige versjoner av tekstbehandlingsprogrammet Word og regnearkprogrammet Excel. Nå kunne også åpne programmer legges over hverandre.

Med Windows 3.0 fikk vi bedre filhåndtering og andre innebygde programmer. Ikke lenge etter kom oppdateringen 3.1, og med den det populære spillet Minesveiper.

Windows NT 3.5 var dem andre versjonen av Microsofts NT-systemer for bedrifter og institusjoner. NT-versjonene var sikrere og mer stabile. I tillegg hadde de bedre nettverksfunksjoner.

I 1995 lanserte Microsoft Windows 95 som var helt forskjellig fra de tidligere Windows-versjonene. Nå startet pc-en direkte i Windows og man gikk over fra 16 til 32 bit. Det var også første gang vi stiftet bekjentskap med startmenyen og Internet Explorer.

Windows 98 bygde videre på suksessen med Windows 95, og operativsystemet var designet med tanke på internett.

Windows Me var spesialdesignet for å håndtere multimedier som den gangen var det helt nye og store fenomenet, men operativsystemet ble kjent som en av de minst stabile Windows-versjonene.

Windows 2000 var utviklet for næringsliv og institusjoner, men var også å finne på mange private pc-er. Operativsystemet var mer stabilt og sikrere enn forgjengerne.

Windows XP var den første sammensmeltingen av Microsofts bedriftsversjoner og hjemmeversjonen av Windows.
Windows XP er fortsatt favoritten til mange brukere.

Windows Vista fikk en like dårlig mottakelse som Windows Me, og det var ikke uten grunn. Systemet var tregt, ustabilt og føltes tungt fordi det inneholdt mye ny og avansert grafikk som prosessoren ikke klarte å takle.

I 2009 lanserte Microsoft Windows 7, og det var en etterlengtet avløser til det utskjelte Windows Vista. Den kritiserte brukerkontrollen ble tonet ned, og Windows 7 var raskere og mer stabilt.

Windows 8 lansert en drastisk redesign av Windows. Her kunne man med en ny startskjerm navigere bedre på en berøringsfølsom skjerm.
Problemet var at det var de færreste som hadde en slik skjerm, og mange savnet den gamle startmenyen.

Da Windows 10 kom i 2015, var den velkjente startmenyen tilbake, og det har jevnlig kommet nye funksjoner til systemet, for eksempel Cortana og nettleseren Edge.
Ifølge Microsoft er Windows 10 den siste versjonen av Windows, nå oppdateres operativsystemet fortløpende.
Her i redaksjonen er vi spesielt begeistret for Windows 3.11, Windows 95, Windows XP, Windows 7 og Windows 10.
Dessverre er det bare Windows 10 som fortsatt blir oppdatert av Microsoft, og derfor er det også det eneste operativsystemet som fortsatt er sikkert å bruke.