Derfor bør du vente med å laste ned Windows 11
Windows 11

Nye Windows 11 ser betydelig annerledes ut enn Windows 10 på flere områder. Det mest iøynefallende er nok at startmenyen er flyttet inn midt på oppgavelinjen.

Derfor bør du vente med å laste ned Windows 11

Selv om Microsoft allerede i neste uke er klar med en tidlig prøveversjon av nye Windows 11, anbefaler vi ikke at du installerer operativsystemet på din primære pc.

Ryktene har svirret i en ukes tid, og nå er det helt sikkert: Windows 11 skal avløse Windows 10, og Microsofts tidligere løfter om at Windows 10 var den siste Windows-versjonen, gjelder ikke lenger.

Det ble bekreftet på en storstilt pressekonferanse 24. juni sent på ettermiddagen norsk tid.

På konferansen viste toppfolk fra Microsoft noen av de nye funksjonene og utseendet i nye Windows 11 – dette kan du lese mye mer om andre steder på Komputer for alles hjemmeside.

Prøveversjon av Windows 11 klar i neste uke

Det har i et par uker sirkulert en uautorisert piratversjon av Windows 11 på nettet, som vi selvfølgelig fraråder å laste ned.

Men på pressekonferansen ble det også avslørt at Microsoft allerede i neste uke er klar med en offisiell prøveversjon av det nye operativsystemet via sitt Windows Insider-program.

Dette er et tilbud til nysgjerrige som vil prøve Windows-funksjonene før alle andre – og alle kan være med. Dette kan du lese om i denne artikkelen.

> Les også: De fem beste nyhetene i Windows 11

Ikke alle nyheter er med i starten

Det ble også nevnt at ikke alle de smarte funksjonene og nyhetene som ble presentert torsdag ettermiddag, vil være med i prøveversjonen som blir tilgjengelig i neste uke.

Derfor anbefalte spesialistene hos Microsoft at du venter etter noen såkalte «builds» med å laste ned prøveversjonen hvis du vil ha en versjon som ligger nærmere Windows 11, som på et tidspunkt blir den offisielle versjonen.

> Les også: Slik får du Windows 11 på datamaskinen

Ikke installer på din primære pc

Hvis du er teknisk anlagt og ikke redd for å støte på feil og utfordringer i den ennå ikke ferdigstilte Windows-versjonen, kan du altså melde deg på Windows Insider-programmet og allerede fra neste uke prøve Windows 11 selv.

Men vi kan bare anbefale det hvis du er noenlunde godt bevandret i datamaskiner og Windows-installasjoner – og dessuten har en ekstra pc til rådighet som ikke skal brukes til noe annet.

På din primære pc er det rett og slett for mange ukjente faktorer og muligheter for irriterende feil til at vi kan anbefale deg å installere denne tidlige prøveversjonen av Windows 11. 

Samtidig er det også for tidlig å si om sikkerhetsprogrammene dine kan jobbe sammen med Windows 11 – og om Windows' innebygde sikkerhet er ferdigutviklet. 

Hvis det ikke er tilfelle, kan det være risikabelt å bruke prøveversjonen på samme pc som du bruker til f.eks. nettbank og e-post. 

> Les også: Så lenge kan du bruke Windows 10

Prøv eventuelt på en virtuell pc

Her i redaksjonen installerer vi alle prøveversjoner av Windows på virtuelle datamaskiner som er installert med en fungerende og autorisert versjon av Windows 10.

Hvis det skjer noe med installasjonen av prøveversjonen av Windows 11, vil det altså ikke påvirke «hoveddatamaskinen» med Windows 10.

Det er litt teknisk å komme i gang.

Hvis du er usikker på hva en virtuell installasjon er og hvordan du bruker Windows Insider-programmet, anbefaler vi deg ganske enkelt å vente til Windows 11 er lansert i sin ferdige versjon. 

I mellomtiden kan du naturligvis holde deg løpende oppdatert i Komputer for alle.

Kanskje du er interessert i...