De nye widgetene i Windows 11 har fått en egen meny som kan åpnes ved siden av startmenyen.
Windows 11-widgeter:

De nye widgetene i Windows 11 har fått en egen meny som kan åpnes ved siden av startmenyen.

Flere Windows 11-widgeter på vei i Microsoft Store

Utvalget av nye og smarte widgeter i Windows 11 er ganske begrenset, men det vil ikke vare lenge hvis vi skal tro Windows-utvikleren FireCubeStudio.

I juni 2021 snek det seg inn en nyhet i Windows 10 sammen med en oppdatering av operativsystemet.

Når oppdateringen var installert, dukket det nemlig opp en «Nyheter og interesser»-verktøylinje på oppgavelinjen i Windows 10.

Med den nye funksjonen vises det blant annet nyheter og værmelding direkte på skrivebordet – og nyheten ble mottatt med blandet entusiasme. Noen ønsket å fjerne verktøylinjen umiddelbart, mens andre likte tillegget.

> Les alle nyhetene om Windows 11 her

Ble til widgeter i Windows 11

Da Windows 11 ble lansert i oktober 2021 var den nye verktøylinjen forsvunnet og i stedet erstattet av en ny widget-meny rett ved siden av startknappen. Du kan se et eksempel på den øverst på denne siden.

Widgeter kjenner du kanskje fra mobilen som snarveisikoner som hele tiden endres og viser deg aktuelt innhold – for eksempel en klokke eller en værmelding.

Den nye funksjonen i Windows 11 har samme funksjonalitet som verktøylinjen i Windows 10, men den virker litt bedre integrert i operativsystemet.

> Les også: Slik bruker du Nyheter og interesser i Windows 10

Utvalget av widgeter er begrenset

For øyeblikket er utvalget av tilgjengelige widgeter i Windows 11 ganske begrenset – bortsett fra dem som allerede er installert fra fabrikken.

Tidligere har Microsoft imidlertid antydet at det er meningen at andre utviklere etter hvert skal få lov til å utvikle flere widgeter enn dem som er innebygd, men selskapet har ennå ikke kunngjort noe mer konkret.

Nå har imidlertid en utvikler av Windows-apper avslørt flere detaljer på kommunikasjonsplattformen Twitter. 

Flere widgeter med stor oppdatering

Ifølge utvikleren FireCubeStudios er det widgeter på vei fra tredjeparts utviklere, og disse vil trolig inkluderes i den første store oppdateringen til Windows 11 – 22H1 – også kalt Sun Valley 2.

Den kommende oppdateringen til Windows 11 vil være tilgjengelig på Windows 11-pc-er i løpet av andre kvartal i år – altså mellom 1. april og 30. juni 2022.

Ifølge de lekkede skjermbildene, som er en anvisning til utviklere fra Microsoft, kan de nye widgetene lastes ned fra Microsoft Store, der du blant annet også laster ned apper og temaer til Windows.

> Organiser skrivebordet i Windows med programmet XWidgetm, som du finner i Fordelssonen her

Tredjeparts widgeter på vei til Edge

De lekkede opplysningene avslører også at uavhengige utviklere kan utvikle såkalte web widgets til nettleseren Microsoft Edge. 

Det er en kommende funksjon for nettleseren, der nettrelaterte widgeter vises i et sidepanel i Edge og som også fungerer når nettleseren er lukket. 

Vi vet ennå ikke om muligheten for flere widgeter også blir tilgjengelig i Windows 10, men vi følger naturligvis situasjonen tett i tiden fremover.

> Les også: Slik bruker du widgeter i Android

Kanskje du er interessert i...