Hurtigtaster i Windows
Snarveier:

Tar du helst den lange omveien? Ikke? Da kan du skjære rett gjennom med fem overraskende snarveier i Windows.

Smarte Windows-snarveier de færreste kjenner

Kjenner du disse fem snarveiene? Da kan du trygt kalle deg pc-ekspert. Her har vi samlet noen lite kjente tips som gjør bruken av Windows-maskinen raskere og enklere.

9. september 2023 av Steffen Nielsen

Livet ved pc-en byr på så mye mer enn Ctrl + C og Ctrl + V.

Kopier og lim inn er for all del viktig, men det finnes også hundrevis av andre snarveier som beriker og forenkler arbeidet med datamaskinen.

Les også: Her er de beste snarveiene i Windows 10

Du kan sikkert flere av dem, men vi våger å påstå at du neppe kjenner flere enn én av de fem utvalgte snarveiene vi presenterer her.

Er du klar?

1. Kopier tekst fra en dialogboks

Den første snarveien virker kanskje kjent, men vent litt …

Alle vet at Ctrl + C flytter noe til utklippstavlen, men færre vet at snarveien også virker på dialogbokser. Det er et triks som er godt å kjenne hvis du vil være mer effektiv ved pc-en.

Neste gang du blir møtt av en feilmelding i Windows, kan du altså slippe å skrive av teksten eller ta et skjermbilde. I stedet kan du ganske enkelt bruke Ctrl + C fulgt av Ctrl + V og dermed sette inn teksten for eksempel i en søkemotor (som Google eller DuckDuckGo) for å finne ut hva feilmeldingen faktisk innebærer.

Du behøver ikke engang å markere teksten først. Normalt er det heller ikke mulig i en dialogboks.

2. Maksimer vinduet uten mus

Når vi vil gjøre et vindu større, drar vi enten i kanten av vinduet eller klikker på snarveien for å maksimere, øverst til høyre i vinduet. Det er ikke nødvendig.

Hvis vinduet er markert (altså aktivt), kan du trykke på Windows-tast og pil-opp-tast for å maksimere vinduet uten å bruke mus. Windows-tast og pil-ned gjør logisk nok at vinduet blir mindre.

Hvis du benytter en app fra Microsoft Store, kan du til og med sette vinduet i fullskjermmodus på lignende vis. Da bruker du hurtigtastene Windows-tast + Shift + Enter.

Les også: Her er de mest spesielle hurtigtastene i Windows

Går skjermen i svart i Windows, kan problemet ofte løses med en hurtigtastkombinasjon.
Svart skjerm:

Hvis skjermen plutselig blir svart i Windows, kan du løse problemet med en snarvei som riktignok krever litt fingerferdighet. Du må nemlig trykke på fire taster samtidig.

3. Reparer en skjerm som går i svart

Hvis skjermen går i svart uten forvarsel, er det ofte skjermdriveren som har problemer. Den naturlige reaksjonen er å starte maskinen på nytt ved hjelp av strømknappen og håpe det beste.

Det finnes imidlertid et alternativ du bør prøve først. Snarveien innebærer hele fire taster, men er likevel å foretrekke fremfor å starte maskinen på nytt ved å slå strømmen av og på. 

Trykk Windows-tast + CTRL + Shift + B. Da informerer du operativsystemet om at skjermen er svart, og systemet vil prøve å løse problemet.

4. Klikk deg til egenskapene for en fil

I menyen filegenskaper kan du endre informasjonen for enkeltfiler. Det er kjekt å vite hvis du vil endre hvem som skal ha rettigheter til å bruke filen eller vil endre i filens metadata, for eksempel om når den ble opprettet.

Normalt finner du menyen for egenskaper ved å høyreklikke på en fil eller mappe. Hvis du i stedet holder Alt nede mens du dobbeltklikker på filen, kommer du rett til menyen.

Les også: Smart snarvei. Slik bruker du humørikoner og tegn i Windows.

5. Endre rekkefølgen i en Word-liste

Det siste trikset er ikke egentlig et Windows-triks, siden det har med Word å gjøre. Det er likevel så genialt at alle Windows-brukere bør kjenne det.

Når du har en punktliste i Word og har behov for å endre rekkefølgen (for eksempel for å sortere punktene alfabetisk), er det som regel en omstendelig jobb å dra de ulike elementene på plass. Ofte risikerer du også å ødelegge punktlisten eller annen formatering.

Men ikke hvis du kjenner dette supertrikset: 

  • Marker først all tekst i punktet du vil flytte. 
  • Deretter holder du Shift + Alt nede og trykker på pil-ned for å flytte punktet nedover i listen eller pil-opp for flytte det opp. Den markerte teksten bytter plass, og de øvrige elementene faller på plass av seg selv.

Prøv selv og se hvor smart det er. Det samme trikset fungerer også i Google Dokumenter.

Les også: Legg populære systemsnarveier på oppgavelinjen

Du kan også bruke hurtigtaster til å sette inn spesialtegn på pc-en. I denne artikkelen kan du lære snarveiene til de vanligste spesialtegnene.

> Vil du ha mer avanserte spesialtegn, kan du laste ned vår veiledning til spesialtegn her.

Kanskje du er interessert i...