Bærbar pc med Windows 11
Windows 11:

Bare en svært liten del av verdens Windows-datamaskiner har Windows 11.

© Shutterstock

Svært få bruker Windows 11

Ett år etter lanseringen er det bare 15 prosent av verdens Windows-datamaskiner som bruker Windows 11. Windows 10 dominerer fortsatt.

Det er over ett år siden vi for første gang kunne oppdatere en pc til Windows 11 eller kjøpe en funklende ny Windows 11-pc. 

Likevel er det bare ca. 15,4 prosent av alle Windows-pc-er i verden som har det nye operativsystemet. Det viser tall fra internettjenesten StatCounter.

Til sammenligning var Windows 10 installert på 30 prosent av verdens datamaskiner ett år etter at det ble tilgjengelig.

Windows 7 lever – Windows 10 dominerer

Men det er ikke bare Windows 10 som Windows 11 må konkurrere mot. 

Det tok faktisk over et halvt år før Windows 11 hadde gått forbi andelen brukere av gode, gamle Windows 7.

Windows 7, som Microsoft ikke engang støtter lenger, er fortsatt installert på like under 10 prosent av alle Windows-pc-er i verden.

Windows 10 er fortsatt det aller mest utbredte operativsystemet på pc-er. 70 prosent av alle Windows-datamaskiner i verden kjører Windows 10.

> Les om forskjellene på Windows 10 og 11

Windows 10 er fortsatt det mest utbredte operativsystemet i verden.

Windows 11 stiller store krav

Det er gratis å oppgradere fra Windows 10 til Windows 11, så det er litt merkelig at det nyere operativsystemet ikke har fått større utbredelse. 

En av årsakene kan imidlertid være de strenge kravene som stilles til datamaskinen som du vil installere Windows 11 på. 

Kravene betyr at mange pc-er med bare et par år på baken ikke kan kjøre Windows 11. Du kan lese mer om kravene til Windows 11 her.

Langsom utrulling av Windows 11

I tillegg har utrullingen av Windows 11 tatt lang tid. Etter lanseringen var det bare de nyeste og kraftigste pc-ene som fikk tilbud om oppdateringen. 

Det var først for en måneds tid siden, i oktober 2022, at Windows 11 ble tilgjengelig for alle – og med «alle» menes naturligvis alle de som har en pc som støtter kravene. 

Du skal imidlertid ikke å regne med å kunne bruke Windows 10 for alltid, for Microsoft vil gjerne at vi alle skal oppdatere. Her kan du se hvor lenge du kan regne med å kunne bruke Windows 10.

> Les mer om Windows 11.

Kanskje du er interessert i...