Pc med Windows 11
Windows 11

Du trenger en kraftig og relativt ny pc hvis den skal leve opp til de strenge kravene som stilles av Windows 11.

© IB Photography // Shutterstock

Så god må pc-en være for å få Windows 11

Windows 11 stiller strenge krav til pc-ens ytelse. Her kan du se hva pc-en din må være utstyrt med for å kjøre Microsofts nye operativsystem.

19. oktober 2021

Windows 11 stiller strenge krav til pc-en din. Microsofts nye operativsystem vil ha en rask og velutstyrt datamaskin før det lar seg installere.

Microsoft stiller både krav til datamaskinens kapasitet og hastighet, og til den spesielle TPM-sikkerhetsbrikken som du sikkert aldri har hørt om. 

Det betyr at hvis pc-en din er mer enn et par år gammel, er det ikke sikkert at du kan oppgradere den til Windows 11.

Men hvilke krav er det egentlig pc-en må leve opp til? Det får du svar på her. 

Hvor god må pc-en min være for å få Windows 11?

Minimumskravet til prosessoren din er at den skal ha en klokkefrekvens på minst 1 gigahertz, og den skal ha minimum to kjerner. Pc-en må være utstyrt med minst 4 GB RAM, men det burde de fleste nyere datamaskiner også være.

Det skal dessuten være 64 GB lagringsplass eller gjerne mer.

Skjermen må ha minst 720p-oppløsning, og den må være større enn 9 tommer.

Datamaskinens grafikkort som leverer bildet til skjermen, må være kompatibelt med DirectX 12. Det er den delen av Windows som «snakker» med grafikkortet ditt når du for eksempel spiller på datamaskinen.

> Les alle artiklene våre om Windows 11 her

Strenge krav til datamaskinens sikkerhet

Windows 11 stiller også noen svært spesifikke tekniske krav til datamaskinens sikkerhet. 

Den skal nemlig ha noe som heter UEFI Secure Boot. Dette er en sikkerhetsfunksjon som er utviklet for å hindre at skadelig programvare lastes inn når pc-en starter opp. 

De fleste moderne datamaskiner kan bruke Secure Boot, men det kan være at det først må slås på i pc-ens BIOS.

Pc-en må også være utstyrt med en TPM 2.0-brikke, og nettopp TPM har det vært skrevet mye om i forbindelse med Windows 11. For de færreste vet hva det betyr – og hvorfor TPM 2.0 er viktig. 

Hva er TPM?

TPM står for Trusted Platform Module og er en krypteringsbrikke som blant annet sikrer at det kun er autorisert programvare som får lov til å starte når datamaskinen starter opp. 

TPM-brikken fungerer litt som det lille tastaturet du trenger for å slå av mange boligalarmsystemer med ved hjelp av en PIN-kode.

Når du slår på datamaskinen, sender TPM-brikken en unik, kryptografisk nøkkel. Hvis alt er som det skal, blir harddisken dekryptert, og datamaskinen starter på vanlig måte. Men hvis noen har prøvd å hacke seg inn i datamaskinen din, kan TPM-brikken hindre at operativsystemet lastes inn.

Det finnes mange historier på nettet om hvordan du kan installere Windows 11 på en pc uten TPM 2.0-brikke (eller med en litt eldre TPM 1.2), siden det er dette kravet mange pc-er stryker på. 

Men det kan vi ikke anbefale at du kaster deg ut i. Det er en avansert prosess, og du risikerer at det går utover pc-ens sikkerhet. Da er det bedre å fortsette med Windows 10 til pc-en må skiftes ut. 

> Les også: Etter lanseringen: Microsoft jobber med å løse disse åtte feilene

Kan pc-en min kjøre Windows 11?

Det er altså ganske mange krav pc-en må oppfylle hvis du vil ha Windows 11. Og det er dessverre stor sannsynlighet for at du ikke kommer inn i varmen hvis pc-en din har mer enn et par år på baken. 

Hvis du fortsatt er i tvil om datamaskinen din oppfyller kravene til å installere Windows 11, kan du kjøre testprogrammet vi har beskrevet her

Det tester pc-en din og gir deg et klart svar på om datamaskinen lever opp til Microsofts krav. Programmet gir deg også svar på hvilke krav pc-en din eventuelt ikke oppfyller.

Og husk at du kan fortsette å bruke Windows 10 en god stund til. 

Microsoft har lovet at de vil sende ut oppdateringer til Windows 10 frem til 2025. Deretter bør du imidlertid vurdere å skifte, for uten nødvendige sikkerhetsoppdateringer er risikoen for virus, skadevare og andre problemer mye høyere. 

> Les også: Så lenge kan du fortsette med Windows 10

Systemkrav til Windows 11:

  • Prosessor: 1 gigahertz (GHz) eller raskere med 2 eller flere kjerner på en kompatibel 64-biters prosessor eller System on a Chip (SoC).
  • RAM: 4 gigabyte (GB).
  • Lagringsplass: Minimum 64 GB. 
  • Systemfastvare: UEFI, Sikker bootstart-aktivert. 
  • TPM: Trusted Platform Module (TPM) versjon 2.0. 
  • Grafikkort: Kompatibel med DirectX 12 eller nyere med WDDM 2.0-driver.
  • Skjerm: HD-skjerm (720p) på over 9", 8 bits per fargekanal.

Kilde: Microsoft.com

Kanskje du er interessert i...