Ingen skanner uten patroner
Ingen skanner uten patroner

Det er blekkpatroner som disse du må bruke i noen av Canons skrivere hvis du vil bruke skriveren til å skanne eller sende en faks.

© Shutterstock

Canon blokkerer skanneren fordi skriveren mangler blekk

Elektronikkprodusenten Canon har kommet i søkelyset i USA etter at de har blokkert skannerfunksjonen i en skriver. Og årsaken til dette? Skriveren gikk tom for blekk.

28. oktober 2021 av Martin Lorentsen

Canons amerikanske avdeling kan havne i store problemer. Selskapet er nemlig saksøkt fordi de har slått av skannerfunksjonen i en multifunksjonsskriver.

Umiddelbart høres det harmløst ut, men årsaken til at Canon deaktiverte skanneren er at det ikke var nok blekk til skriveren. Det skriver ZDNet.

Deaktiveringen av skanneren gjorde tilsynelatende en av Canons kunder så irritert at han valgte å saksøke elektronikkprodusenten, som også lager kameraer.

Og det er ikke småpenger forbrukeren vil saksøke Canon for.

LES OGSÅ: Fem ting du ikke visste om skriveren

Saksøkt for 5 millioner dollar

Det er en såkalt alt-i-ett-skriver av typen Canon Pixma MG6320 som den konkrete saken tar utgangspunkt i.

Forbrukeren David Leacraft fra New York ble nektet å skanne eller fakse dokumenter på multifunksjonsskriveren sin fordi det ikke var nok blekk i skriverpatronene. Og det gjorde Leacraft mildt sagt misfornøyd.

Som konsekvens har David Leacraft nå saksøkt Canon for svimlende 5 millioner dollar på vegne av ham selv og alle andre som måtte ende opp i samme situasjon.

Og noe tyder på at Leacraft ikke er alene, for siden 2016 har flere kunder henvendt seg til Canon med det samme problemet. Kundene fikk vite at skriverfunksjonene ikke kan brukes med mindre de investerer i dyre blekkpatroner.

LES OGSÅ: Se testene våre av skrivere i Testsonen

Canon blokkerer skannerfunksjonen hvis skriveren går tom for blekk.
Canon MG 6320

Det er en såkalt alt-i-ett-skriver av typen Canon Pixma MG6320 som den konkrete saken tar utgangspunkt i.

© Canon

Falsk markedsføring fra Canon

Et av søksmålets hovedpunkter er at Canon har markedsført skriveren som en tre-i-ett-maskin som både kan skanne, fakse og skrive ut.

I søksmålet anklages Canon i den forbindelse for å ha brukt falsk markedsføring.

For i virkeligheten kan ikke alt-i-ett-skriverne skanne eller fakse dokumenter i det hele tatt hvis maskinen mangler eller er nesten tom for blekk. 

Ifølge David Leacrafts advokater er det snakk om falske påstander og villedende markedsføring som bevisst lurer forbrukerne og tvinger dem til å kjøpe nye, dyre blekkpatroner med relativ kort holdbarhet for å kunne skanne og fakse.

Retten i New York har ennå ikke godkjent søksmålet, som bare er en uke gammelt, og derfor har Canon heller ikke reagert på det.

LES OGSÅ: Skriverblekk: Spar på de dyre dråpene

Kanskje du er interessert i...