USB Key lost

Et viktig USB-minne og et kafé- og spesielt barbesøk er en dårlig kombinasjon. Dette kan en japansk mann bekrefte

Mann mister USB-minne med en halv million innbyggeres personopplysninger

Krypterer du filene dine? Historien om en fuktig tur på byen kan kanskje få deg på andre tanker. Komputer for alle gir deg et kraftig program til å kryptere de mest verdifulle dokumentene dine.

1. juli 2022 av Steffen Nielsen

Innbyggerne i den japanske byen Amagasaki kan puste lettet ut etter en dramatisk hendelse tidligere denne måneden. En hendelse som forteller hvor viktig det er å ta godt vare på de viktigste filene.

Hendelsen involverer en (heldigvis for ham) ikke navngitt mann i 40-årene som arbeider i et selskap der de betjener innbyggere som er fritatt for skatt. I den forbindelse hadde mannen tilgang til personopplysninger om byens nesten en halv million innbyggere. Disse opplysningene valgte han, uvisst av hvilken årsak, å overføre til et USB-minne som han tok med seg hjem fra jobb.

Opplysningene var navn, adresser og fødselsdatoer til alle innbyggerne, men også mer sensitive opplysninger om innbyggernes skatteforhold.

Les også: Facebook-skandalen: Data til 50 millioner brukere lekket


Gikk ikke rett hjem

Dessverre for den japanske medarbeideren valgte han å ta en omvei hjem. Omveien gikk forbi en bar der mannen nøt en del alkohol – med USB-minnet trygt plassert i vesken ved siden av seg. Det ble imidlertid litt for mye alkohol, og byturen ble avsluttet med at mannen la seg ned for å sove på gaten, og våknet først flere timer senere.

Da var både vesken og det viktige USB-minnet forsvunnet. Med kraftige tømmermenn måtte mannen oppsøke selskapets ledelse og fortelle om tabben.

Les også: Fem store passordtyverier

Reddet av kryptering

At Amagasakis innbyggere likevel ikke trenger å frykte for personvernet sitt, skyldes en viktig sikkerhetsdetalj. Filene på USB-minnet var nemlig kryptert, slik at vesketyven ikke fikk tilgang til dem. Dermed endte historien om byturen relativt godt.

Slik krypterer du filene dine

Selv om du ikke bærer rundt på personopplysningene til en halv million innbyggere, kan det lett oppstå situasjoner der kryptering kan redde deg. Hvis for eksempel den bærbare datamaskinen din blir stjålet, vil ikke tyvene få tilgang til filene du har gjemt bak krypteringen.

I Komputer for alles Fordelssone finner du programmet Vera Crypt, som er gratis, men ganske avansert og fullt av funksjoner. Med det kan du opprette en virtuelt kryptert stasjon på pc-en (eller på et USB-minne), og på den måten sikre at ingen får tak i de hemmelige filene dine. Sørg for å lage et vanskelig passord!

Last ned Vera Crypt og en detaljert veiledning her

Kanskje du er interessert i...