USB-C-kabel: USB4 Version 2.0
USB4:

USB4 Version 2.0 heter den nye standarden som kan overføre data dobbelt så raskt som tidligere.

© Shutterstock

USB4: Nå kan USB-porten overføre tre spillefilmer per sekund

Den høyest mulige overføringshastigheten via USB-porten blir nå fordoblet til vanvittige 80 gigabit i sekundet. Den nye standarden heter USB4 Version 2.0.

31. oktober 2022 av Morten Skeldal Østergaard

80 gigabit i sekundet. Så rask er den nyeste utviklingen av USB-standarden kalt USB4 Version 2.0.

Det er kanskje litt vanskelig å forestille seg 80 milliarder nuller og ett-tall som sendes gjennom en kabel. Men det tilsvarer at det overføres ca. tre digitale spillefilmer i høy oppløsning – HVERT sekund.

Hittil har 40 gigabit per sekund vært grensen for hvor mye som kan overføres, og denne typen kabler vil også kunne brukes til å overføre 80 gigabit per sekund hvis du har utstyr som bruker den nye standarden.

USB-hastigheten vises på logoen

Den nye standarden går under navnet USB4 Version 2.0, men hastigheten vil også fremgå av USB-logoen på f.eks. en pakke med en ny USB-kabel.

Den høye hastigheten er ikke bare en fordel når du skal flytte filer til og fra pc-en.

USB-kabelen kan også brukes til å koble til en skjerm slik at du er klar den dagen du vil spille på to skjermer med Ultra HD-oppløsning på 3840 x 2160 piksler. Du vil også kunne koble til et eksternt grafikkort slik at du kan spille bedre på den bærbare pc-en.

Den nye standarden kommer kort tid etter at det ble besluttet å navngi og merke de forskjellige versjonene av USB på en ny måte. 

Du kan lese veiledningen til den nye måten å merke USB-produkter på her.

USB-logo 40 Gbps
USB4:

Fremover vil hastigheten på USB-produkter fremgå av logoen på pakken. Hittil har 40 Gbps vært den raskeste løsningen, men nå blir hastigheten fordoblet til 80 Gbps.

© USB-IF

Hvilken versjon av USB har pc-en min?

Hvis du vil se hvilke versjoner av USB-standarden du har i pc-en din, kan du bruke guiden vår her til å sjekke det selv.

For å få glede av den nye 80 Gbps-hastigheten kreves det naturligvis at både utstyret og USB-kabelen støtter USB4 Version 2.0.

USB4 Version 2.0 er en helt ny standard som nettopp er offentliggjort av selskapene bak USB-standarden, og det vil ta litt tid før du kan kjøpe de første elektroniske produktene. Sannsynligvis blir det først i løpet av 2023.

Neste år vil Apple også utstyre sine iPhone-telefoner med USB-C-kontakt slik at du kan bruke den samme USB-kabelen til alle telefoner. Det skyldes EU-beslutningen om at alle telefoner og nettbrett som blir solgt innenfor unionens grenser skal bruke USB-C for å redusere mengden elektronisk avfall.

Kanskje du er interessert i...