Den ovale USB-C-kontakten finnes allerede i nye pc-er og Android-telefoner. Fra 2024 skal den også finnes i iPhone-telefoner og i ekstrautstyr som tastaturer og mus.
USB-C:

Den ovale USB-C-kontakten finnes allerede i nye pc-er og Android-telefoner. Fra 2024 skal den også finnes i iPhone-telefoner og i ekstrautstyr som tastaturer og mus.

USB-C: Nå kan du bruke samme lader til alt utstyret

En ny lov som nettopp er godkjent i EU-parlamentet innebærer at du snart kan bruke samme lader til alt utstyret ditt. Fra 2024 skal det nemlig være USB-C i alt.

12. oktober 2022 av Henning Dadkhah Rasmussen

I fjor høst kunne vi fortelle om et nytt lovforslag fra EU som vil gjøre det mye lettere å være forbruker i Europa.

Med den nye loven vil EU beskytte miljøet mot plast- og elektronikkavfall ved å gjøre USB-C til den felles ladestandarden som skal brukes i alt elektronisk utstyr.

Dengang ble det anslått at forbrukerne vil spare 250 millioner euro i året fordi det ikke må følge med en ny lader hver gang du kjøper ny telefon, pc eller nettbrett.

Nå er loven godkjent og USB-C er vinneren

I forrige uke godkjente EU-parlamentet lovforslaget, så nå blir dette snart realiteten ute i butikkene.

Helt konkret skal den nye loven tre i kraft i 2024, og det betyr at produsenter av telefoner, nettbrett, pc-er, digitalkameraer, høretelefoner, bærbare høyttalere, spillkonsoller, datamus, tastaturer og mye annet heretter skal lades med en USB-C-kontakt.

Fra 2024 skal telefonene kunne lades med en USB-C-kontakt, mens det for nye pc-er først gjelder fra våren 2026. Det finnes imidlertid allerede pc-er i dag som har USB-C-lading.

> Les også: Ny navngiving gjør det lettere å forstå USB-typene

Ingen flere ladere og produsentspesifikke standarder

For deg som forbruker betyr det at du ikke må ha flere forskjellige ladere liggende fordi telefonen og nettbrettet ikke bruker samme kontakt.

Det kan også bety at produsentene fremover kan selge f.eks. en ny telefon uten medfølgende lader, fordi de antar at du allerede har en liggende fra den gamle telefonen, og dermed kan det potensielt være penger å spare med det nye utstyret.

> Les også: Derfor trenger du en USB-hub til pc-en

Rammer Apple hardest

Allerede i 2009 ble det første forslaget om en felles ladestandard presentert i EU – og debatten raste igjen i 2014. Ønsket om én felles standard kom fordi EU-kommisjonen anslo at det årlig kastes 11 000 tonn ladere i hele EU.

Men spesielt Apple motsatte seg planene fordi selskapet mente at deres egen Lightning-kontakt var bedre og at den litt større USB-C-kontakten ikke ville passe i de tynne iPhone-telefonene.

Siden da har Apple nærmet seg de kommende kravene ved å integrere USB-C i selskapets iPad Air, iPad Mini og iPad Pro.

Ifølge Blombergs Apple-ekspert, Max Gurman, er Apple allerede i full gang med å integrere USB-C i kommende produkter, men han vurderer også at de ikke fjerner Lightning-kontaktene sine før i siste øyeblikk. 

Også felles standard for hurtiglading

Den nye loven betyr også at det er slutt på produsentspesifikke standarder for hurtiglading.

Slik det er i dag kan en Samsung-hurtiglader for eksempel ikke hurtiglade en telefon fra OnePlus, og derfor er du som forbruker bundet til produsentenes egne ladere hvis du ønsker å lade raskere enn 1 000 mAh.

Når loven trer i kraft i 2024, kan du hurtiglade telefonen med en lader fra en hvilken som helst produsent.

> Les også: Slik fungerer trådløs lading

Kanskje du er interessert i...