inkognito Google Maps
Incognito

Snart kan du skjule hvor du er i Google Maps. 

Snart kan du være anonym i Google Maps

Har du en smarttelefon i lommen, logger telefonens GPS hvert skritt du tar. Snart kan du imidlertid velge en skjult tilstand i Google Maps, slik at ferden ikke lagres.

10. oktober 2019 av Henning Dadkhah Rasmussen

I George Orwells berømte roman, 1984, skildres en uhyggelig fremtid der alle innbyggerne konstant overvåkes av staten. 

I 2019 er konstant overvåking for lengst en realitet – men det er ikke først og fremst staten som overvåker oss. Det gjør derimot private konglomerater som Google og Facebook. 

> Les også: Facebook følger hvert skritt på mobilen – se selv

Du er konstant overvåket

De fleste av oss går frivillig rundt med en sporingsenhet som vi til og med har betalt godt for, nemlig en smarttelefon som logger hvert sekund av våre liv og hver eneste meter vi går. 

Dette skjer til tross for personvernforodning (GDPR) og stadig flere avsløringer om misbruk av persondata. 

Det var én av grunnene til at Google innførte en såkalt inkognito-funksjon i nettleseren Chrome i 2008. 

> Les også: Slik bruker du inkognito og privat nettlesing

Slå av sporingen i Google Maps

Nå er endelig Google i ferd med å innføre den samme funksjonen i den svært populære karttjenesten Google Maps. Med en oppdatering av tjenesten, som lanseres for Android-telefoner senere i oktober, blir det mulig å aktivere inkognito-funksjonen fra menyen på venstre side. 

Når funksjonen er aktivert, lagres ikke lenger ferden din i Google Maps-historikken. Heller ikke personer du har delt plasseringen med, kan se hvor du er så lenge funksjonen er aktivert. 

Det betyr for eksempel at du kan oppsøke en urolog uten å bekymre deg for at andre kan få tilgang til informasjonen.

Du blir ikke helt usynlig …

Den nye funksjonen er likevel ikke et nyttig verktøy for kriminelle for eksempel i forbindelse med en politietterforskning. 

Inkognito skjuler riktignok bevegelsene dine for Googles tjenester, men teleoperatøren og dermed politiet vil kunne se nøyaktig hvor du har oppholdt deg på et gitt tidspunkt, hvis de har en rettslig kjennelse.

Her ser du hvordan den nye funksjon virker:

Google maps inkognito

Med oppdateringen av Google Maps-appen er det lett å slå på inkognito-modus hvis du vil holde bevegelsene dine skjult for Google og andre. 

Kanskje du er interessert i...