MyHeritage Deep Nostalgia gir bildene liv
Kunstig intelligens

Her er det opprinnelige bildet. Programmet benytter kunstig intelligens og får damen til å bevege seg.

© MyHeritage

Nytt verktøy gir liv til gamle bilder

På få sekunder kan et nytt verktøy animere gamle bilder slik at personene på dem ser ut som de lever. Her viser vi hvordan du gjør det.

4. mars 2021 av Niklas Ernst

Det heter seg at et bilde sier mer enn tusen ord.

Hva sier det hvis folk i bildet beveger seg? Det spørsmålet prøver et nytt verktøy på nettet å gi svar på.

Du laster opp et portrett, for eksempel et bilde av bestemoren din, som er tatt før videokameraer ble allemannseie, og vips, så beveger hun seg og smiler, blunker og gestikulerer. Det er nesten litt nifst.

> Les også: Smart app kan redde gamle bilder

Slik virker teknologien

Det virker nesten magisk når ellers "døde" stillbilder vekkes til live. Algoritmene og teknikken som ligger bak det hele, er da også avansert.

> Les også: Video: Slik gir du bilder ny bakgrunn

Metoden er basert på "deep fake"-teknologien.

Deep fake går ut på at man tar et bilde av en person og behandler det med en kunstig intelligens. Den lager en 3D-modell av ansiktet og setter det på en annen person.

På den måten kan man få det til å se ut som en person har gjort eller sagt noe vedkommende ikke har noen ting med å gjøre.

I videoen under ser du et eksempel:

Slik gir du liv til egne bilder

Det er noen av de samme metodene som benyttes i det nye verktøyet Deep Nostalgia fra MyHeritage, som har skapt overskrifter over hele verden. 

Alt du behøver å gjøre er å laste opp et bilde av et ansikt som du vil vekke til live. Det kan du for eksempel gjøre ved å ta et bilde av et gammelt fotografi med en smarttelefon.

> Les også: Skann de gamle bildene med mobilen

Deretter analyseres bildet av en datamaskin, og en algoritme avgjør hvordan munn, øyne, ører og så videre står i forhold til hverandre.

Deretter regner maskinen ut hvordan det ville sett ut hvis personen for eksempel lukket øynene. Når beregningene er ferdige, blir bildet animert.

Opptil fem gratis animasjoner

Du finner verktøyet Deep Nostalgia i denne koblingen. Du kan også benytte appen MyHeritage til telefonen. 

Du må registrere deg som bruker hos MyHeritage for å prøve verktøyet. Da kan du lage fem animasjoner uten å betale. Deretter må du eventuelt abonnere på plattformen, som hovedsakelig er til slektsforskning, hvis du vil lage flere.

Teknologien funger foreløpig bare med ansikter som er tatt tett på, og bare med én person i bildet.

Her kan du se noen eksempler på hvordan verktøyet virker:

Kanskje du er interessert i...