Din nettleser er utdatert! Dessverre støtter ikke dette nettstedet eldre nettlesere. Vennligst oppgrader nettleseren og forsøk igjen.
Les merHer er det opprinnelige bildet. Programmet benytter kunstig intelligens og får damen til å bevege seg.
© MyHeritageDet heter seg at et bilde sier mer enn tusen ord.
Hva sier det hvis folk i bildet beveger seg? Det spørsmålet prøver et nytt verktøy på nettet å gi svar på.
Du laster opp et portrett, for eksempel et bilde av bestemoren din, som er tatt før videokameraer ble allemannseie, og vips, så beveger hun seg og smiler, blunker og gestikulerer. Det er nesten litt nifst.
> Les også: Smart app kan redde gamle bilder
Det virker nesten magisk når ellers "døde" stillbilder vekkes til live. Algoritmene og teknikken som ligger bak det hele, er da også avansert.
> Les også: Video: Slik gir du bilder ny bakgrunn
Metoden er basert på "deep fake"-teknologien.
Deep fake går ut på at man tar et bilde av en person og behandler det med en kunstig intelligens. Den lager en 3D-modell av ansiktet og setter det på en annen person.
På den måten kan man få det til å se ut som en person har gjort eller sagt noe vedkommende ikke har noen ting med å gjøre.
I videoen under ser du et eksempel:
Det er noen av de samme metodene som benyttes i det nye verktøyet Deep Nostalgia fra MyHeritage, som har skapt overskrifter over hele verden.
Alt du behøver å gjøre er å laste opp et bilde av et ansikt som du vil vekke til live. Det kan du for eksempel gjøre ved å ta et bilde av et gammelt fotografi med en smarttelefon.
> Les også: Skann de gamle bildene med mobilen
Deretter analyseres bildet av en datamaskin, og en algoritme avgjør hvordan munn, øyne, ører og så videre står i forhold til hverandre.
Deretter regner maskinen ut hvordan det ville sett ut hvis personen for eksempel lukket øynene. Når beregningene er ferdige, blir bildet animert.
Du finner verktøyet Deep Nostalgia i denne koblingen. Du kan også benytte appen MyHeritage til telefonen.
Du må registrere deg som bruker hos MyHeritage for å prøve verktøyet. Da kan du lage fem animasjoner uten å betale. Deretter må du eventuelt abonnere på plattformen, som hovedsakelig er til slektsforskning, hvis du vil lage flere.
Teknologien funger foreløpig bare med ansikter som er tatt tett på, og bare med én person i bildet.
Her kan du se noen eksempler på hvordan verktøyet virker:
Opprett en gratis profil og les videre når du er logget inn.
Det er raskt, enkelt og gratis å opprette en profil. Når du sier ja til å motta vårt nyhetsbrev, så kan vi fortsette med å lage Norges beste artikler for kvinner 40+