Deepfakes. Ai. Kunstig intelligens

Deepfakes er stillbilder som blir vekket til live med hjelp av kunstig intelligens.

Deepfakes: Levende ansikter imponerer og skremmer

Kunstig intelligens fra Samsung kan skape uhyre realistiske animasjoner av stillbilder. Plutselig kan Mona Lisa både snakke og smile, og Barak Obama kan si noe som han i virkeligheten aldri har sagt.

28. mai 2019 av Steffen Nielsen

Falske nyheter har mange ansikter, og de blir neppe mindre skremmende etter at Samsung presenterte en kunstig intelligens som kan bruke vanlige stillbilder til å simulere videoer.

Ved hjelp av et lydopptak og et fotografi klarer teknologien å lage en video som i skremmende grad ligner et ordentlig videoopptak.

Mona Lisa vakt til live med kunstig intelligens

Under ser du et eksempel på teknologien. Her er Leonardo sa Vincis gåtefulle Mona Lisa vekket til live ved hjelp av kunstig intelligens. 

Deepfakes – Mona Lisa
Deepfakes

Her er Mona Lisa vekket til livet.

© Egor Zakharov

I følge forskerne ved Samsung AI Center vil den nye teknologien ha mange positive effekter i fremtiden: Teknologien vil for eksempel revolusjonere telekommunikasjon og gjøre dataspill mye mer levende.

> Kunstig intelligens finnes allerede i flere produkter i hjem som bruker Google Assistant, Alexa eller Siri

Deepfakes er sofistikerte spesialeffekter

Falske animasjoner som dette kalles Deepfakes.

Her ser du en Deepfake som nettstedet Buzzfeed har lagd. Videoen fikk en del omtale på nettet da den kom for et års tid siden, og er et skremmende eksempel på hva teknologien kan brukes til.

Som et resultat av den nye forskningen vil spesialeffekter som dette snart forlate Hollywood og blir tilgjengelige for oss alle. Dermed vil det bli mye vanskeligere å skille virkelighet fra løgn på nettet.

Du kan lese mer om hvordan en Deepfake-video blir til i denne artikkelen fra Science Alerts.

I videoen under kan du se hvordan forskerne fra Samsung forklarer teknologien bak Deepfakes. 

Kanskje du er interessert i...