Jo flere ganger du lagrer et bilde, desto dårligere blir bildekvaliteten
Bildekvalitet:

Her kan du se to bilder: Bildet til venstre er originalbildet, mens bildet til høyre er lagret 30 ganger og er derfor blitt utsatt for kraftig komprimering. 

© Komputer for alle / Niklas Ernst

Unngå at de digitale bildene dine ødelegges av bildebehandlingen

Når bildene ligger på datamaskinen, tenker du kanskje at ingenting kan skje med dem. Men faktisk kan det være at du selv ødelegger bildene hvis du ikke passer på.

20. mai 2023 av Niklas Ernst

Det er allment kjent at et gammeldags fotografi som blir liggende fremme, kan bli ødelagt. Du kan søle væske på det, det kan bli revet i og det kan bli bleket av solen hvis det er i direkte kontakt med sollys.

LES OGSÅ: Lagre bildene dine i en hemmelig mappe i Google Foto

Digitale bilder og fotografier er derimot trygge på datamaskinens harddisk, for der kan ingenting skje med dem, i hvert fall så lenge harddisken er sikker. Ikke sant?

Det føles jo godt å vite at bildene dine er helt trygge når de lagres digitalt. Men sannheten er mer nyansert enn dette, og faktisk kan du være den største årsaken til at kvaliteten på de digitale bildene dine blir stadig dårligere.

Du kan nemlig risikere å ødelegge bildene dine hvis du gjør endringer i dem.

Nå blir det litt teknisk.

Slik får pc-en bildene til å ta mindre plass

Et digitalt bilde består av piksler. Du kan se for deg at bildet består av tusenvis av små prikker, såkalte piksler, i alle mulige farger som til sammen utgjør bildet ditt. Har mobilkameraet f.eks. en oppløsning på 12 megapiksler, består det originale bildet ditt altså av 12 millioner piksler.

Når du lagrer et bilde på datamaskinen, komprimeres det f.eks. fra kameraets originale format til f.eks. jpg. Det vil si at bildet eller fotografiet konverteres til en fil som klemmes sammen slik at det tar mindre plass. 

Dette gjør datamaskinen ved å fjerne den mest unødvendige informasjonen i bildet. 

Det kan f.eks. være en gruppe piksler med samme farge som blir «slått sammen» for å spare plass. Når dette gjøres i hele bildet, kan bildet komprimeres ganske mye slik at filen får en størrelse som gjør det mulig for eksempel å dele den via e-post eller lignende. Men du mister samtidig detaljer i bildet. 

LES OGSÅ: Genialt verktøy: Fjern bakgrunnen på bildene dine

Komprimeringen har altså en viss påvirkning på bildekvaliteten, noe som selvfølgelig avhenger av hvor kraftig komprimeringen er. 

Slik ødelegger du bildene dine

Du har kanskje opplevd at hvis du sender et bilde på sms, WhatsApp eller Facebook Messenger, så er bildet plutselig ikke like skarpt, fargerikt eller kontrastfylt som det opprinnelige bildet. 

Det skyldes at denne typen tjenester gjør en ganske voldsom komprimering for å spare plass og dermed serverkraft, og til syvende og sist spare kroner og ører når du sender bilder av gårde.

LES OGSÅ: De beste appene til bildebehandling på mobilen

Det samme kan skje, bare i en litt mindre målestokk, når du åpner, redigerer og lagrer bilder og videoer på datamaskinen. 

For hver gang du åpner, endrer og lagrer et bilde, skjer det en ny komprimering av bildet som påvirker kvaliteten. 

Derfor kan du sakte, men sikkert ødelegge kvaliteten helt uten at du er klar over det.

Du kan se et eksempel nedenfor: 

Slik unngår du å ødelegge bildene dine

Den gode nyheten er imidlertid at du kan unngå å ødelegge bildene dine hvis du tenker deg litt om når du lagrer dem. 

Det krever nemlig at du lagrer filene dine i de riktige formatene, både når det gjelder bilder og videoer. 

> Les mer om bildebehandling her

I det nye nummeret av Komputer for alle 9/2023 viser vi hvordan du lagrer bildene og videoene dine i de helt riktige formatene, slik at du unngår å ødelegge dem og slik at bildene dine varer evig. 

> Du kan lese artikkelen i Fordelssonen her

Komputer for alle kan kjøpes der du pleier å kjøpe blader, men du kan også lese artikkelen allerede nå i Fordelssonen. 

Kanskje du er interessert i...