Her ser du The Beatles.
The Beatles:

Ny dokumentar kaster nytt lys over tiden da The Beatles ble oppløst. 

© Shutterstock

Kunstig intelligens avslører sannheten om The Beatles

I en ny dokumentarfilm om The Beatles har regissør Peter Jackson klart å isolere musikk og stemmer ved hjelp av kunstig intelligens. Det betyr at du kan høre alt som ble sagt i den siste tiden før bandet ble oppløst. Og det er slett ikke så ille som mange kanskje trodde.

4. januar 2022 av Niklas Ernst

Det råder ingen tvil om at John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr i en årrekke utgjorde kanskje den største musikkgruppen verden noensinne har sett: The Beatles.

Siden gruppen ble oppløst i 1970 har det imidlertid vært uvisst hva som førte til oppløsningen, hvilke uenigheter som var i bandet, hvilken dynamikk som hersket og i hvilken retning de fire medlemmene mente at gruppen skulle bevege seg i.

LES OGSÅ: Spotify: Hør på favorittmusikken din – helt kostnadsfritt

Men nå gir en ny dokumentar om The Beatles svar på noen av spørsmålene og mytene rundt bandet. 

Og for å svare på disse spørsmålene har regissør Peter Jackson tatt i bruk utradisjonelle metoder.

Peter Jackson er for øvrig mannen bak Ringenes Herre-filmene, hvis du synes navnet virker kjent.

Et stort restaureringsarbeid

For å lage dokumentaren benyttet Peter Jackson seg av gamle filmopptak i perioden like før The Beatles ble oppløst. Det vil si i perioden fra 1969 til 1970. 

Og det er gjort en enorm jobb med å restaurere materialet. Både på bilde- og lydsiden.

Det er også verdt å nevne at opptakene er digitalisert og restaurert med moderne teknologi, slik at de virker mye skarpere og mer fargerike enn de gjorde for 50 år siden.

Her ser du et eksempel på Beatles-dokumentaren
Høy kvalitet:

Her ser du forskjellen på originalopptakene og de restaurerte bildene i den nye dokumentarfilmen. 

© Disney+

Skjulte krangler bak høy musikk

Men det er på lydsiden Peter Jackson gjorde en rekke interessante oppdagelser da lydbildet ble digitalisert og restaurert.

John Lennon og de andre var nemlig ikke alltid interessert i at filmteamet skulle høre alt som ble sagt. 

Spesielt ikke når det oppsto uenigheter mellom bandmedlemmene.

Det løste de fire Beatles-medlemmene ved å justere forsterkerne eller ved å spille atonale toner på instrumentene når de snakket høylytt.

Og siden lydopptakene var tatt opp på enkeltspor ble det også vanskelig å skille de enkelte instrumentene og stemmene fra hverandre, noe som gjorde Peter Jacksons arbeid enda mer komplisert.

LES OGSÅ: Husker du WinAmp? Nå returnerer musikkspilleren

Algoritme deler opp musikken 

Løsningen ble at Peter Jackson og resten av filmteamet utviklet en kunstig intelligens, eller en algoritme, som lærte å høre forskjell på de ulike instrumentene og de respektive stemmene. 

LES OGSÅ: 25 år med MP3-musikk: Husker du Napster og iPod?

På denne måten kunne monoopptakene fordeles på ulike kanaler med hvert sitt instrument eller hver sin stemme. 

Slik kunne de altså dempe instrumentene og dermed høre hva som ble sagt – selv om Beatles-medlemmene altså gjorde hva de kunne for å stikke kjepper i hjulene for filmteamet for mer enn 50 år siden. 

I en video på YouTube sier regissør Peter Jackson følgende: 

«Vi lærte datamaskinen hvordan John og Paul høres ut. Da kunne vi ta sporene og dele opp instrumentene, og velge bare å høre vokalen eller gitarene. Du kan se Ringo slå på trommene i bakgrunnen, men du hører ikke trommene.»

Kunstig intelligens avslører sannheten

Konklusjonen er at det nok var konflikter og uenigheter mellom Beatles-medlemmene, men at de ikke var like alvorlige som mange kanskje har trodd.

Lyd- og videoopptakene viser derimot at medlemmene koste seg under innspillingene, og at diskusjonene langt på vei var konstruktive.

LES OGSÅ: Disney+: Her er de beste tipsene og triksene

De fire Beatles-medlemmene var ikke uvenner og de kranglet sjelden. Og Yoko Onos tilstedeværelse – som er blitt beskrevet som en årsak til at gruppen ble oppløst – virker heller ikke som en kilde til irritasjon blant gruppens medlemmer.

Dokumentaren om The Beatles kan ses på strømmetjenesten Disney+.

Er du blitt nostalgisk av historien om The Beatles? Nedenfor kan du reise tilbake i tid og se MP3-filens 25-årige historie. 

Kanskje du er interessert i...